Sinaasappel-sesamkoekjes

    Sinaasappel-sesamkoekjes

    6keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Havermoutkoekjes zijn altijd een succes. Ook deze lichte, fruitige versie zal het bij het hele gezin goed doen. Het deeg is snel klaar en de koekjes hoeven niet lang te bakken. Serveer ze met vers fruit of yoghurt als snel ontbijt, geniet ervan bij een kopje koffie of neem ze als tussendoortje na school of op het werk voor wat extra energie.

    Ingrediënten
    Porties: 3 

    • 2 el sesamzaad
    • 55 g boter
    • 4 el suikerstroop
    • 2 el lichtbruine ruwe rietsuiker
    • geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 120 ml sinaasappelsap
    • 250 g havervlokken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Rooster de sesamzaadjes enkele minuten in een kleine, droge braadpan tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en laat ze op een bord afkoelen.
    2. Doe boter, suikerstroop, suiker en sinaasappelschil plus -sap in een grote steelpan. Zet dit mengsel ongeveer 2 minuten al roerend op een laag vuur tot de suiker is opgenomen. Haal de pan van het vuur.
    3. Voeg sesamzaad en havervlokken toe aan het gesmolten mengsel en roer goed door elkaar tot de vlokken vochtig zijn. Schenk het deeg dan in een ingevette, vierkante bakvorm van 19 cm en druk het aan met de achterkant van een vork. Bak de koek 20-25 minuten tot hij bovenaan goudbruin is en stevig aanvoelt.
    4. Laat de koek afkoelen in de vorm gedurende circa 5 minuten en snijd hem dan in 9 vierkanten. Laat deze zo nog 10 minuten afkoelen tot ze bijna hard zijn. Haal ze dan uit de bakvorm met een spatel en laat ze op een rooster afkoelen. U kunt ze tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Havervlokken zijn gewoon hele haverkorrels die worden gepeld en dan geplet. Ze bevatten dus evenveel voedingsstoffen als de haverkorrel zelf. * • Sesamzaad bevat calcium, dat belangrijk is voor gezonde botten en tanden, en ook vitamine E, een antioxidant dat helpt beschermen tegen kanker.

    Variaties en tips

    • Voor honing-banaanhaverkoekjes vervangt u de suikerstroop door 3 el vloeibare honing en sinaasappelschil en -sap door de geraspte schil en het sap van 1 grote citroen. Voeg ook een in schijfjes gesneden banaan toe. * • Voor abrikozen-appelhaverkoekjes voegt u 100 g fijngesneden gedroogde abrikozen en 2 geschilde en in blokjes gesneden appels toe aan de haver. Laat het sesamzaad weg.

    Bevat per stuk

    ✓ B1, C, foliumzuur, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren