Snelle tweebonenchili

    Snelle tweebonenchili

    9keer bewaard
    40min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Deze hartige en vullende versie van chili, zonder carne (vlees), kunt u in slechts enkele minuten bereiden. Twee verschillende soorten bonen worden hier gecombineerd met maïs, in een rijke tomatensaus met kruiden, verse chilipepers en chilisaus. Serveer met gekookte rijst of veel warm en knapperig brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 grote ui, gehalveerd en in ringen gesneden
    • 1 verse rode chilipeper, zaad verwijderd en in schijfjes gesneden
    • 1 blik tomaten in blokjes, circa 400 g
    • 1 el chilisaus
    • 2 el tomatenketchup
    • 600 ml hete groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 1 el fijngesneden peterselie
    • 1 el fijngesneden verse oregano
    • 1 blik kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • 1 blik cannellinibonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • 200 g diepvriesmaïs
    • zout en peper
    • Om te garneren
    • 150 g kwark
    • 2 el fijngesneden vers bieslook
    • verse oreganoblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg ui en chilipeper toe en bak op een middelhoog vuur gedurende 5 minuten tot de ui lichtbruin is. Roer af en toe.
    2. Voeg de tomaten met sap, chilisaus, ketchup, bouillon, peterselie en oregano toe en breng op smaak. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten sudderen, terwijl u regelmatig roert.
    3. Voeg de kievits- en cannellinibonen samen met de maïs toe. Laat nog 10 minuten sudderen.
    4. Meng ondertussen de kwark met fijngesneden bieslook. Breng de chili op smaak indien nodig. Bestrooi met oreganoblaadjes en serveer het kwarkmengsel er afzonderlijk bij.

    Variaties en tips

    • Serveer de chili met gebakken aardappels, couscous of warme tortilla's. * • Maak van het bonenmengsel vegetarische burgers. Bak daarvoor ui en chilipeper zoals in het hoofdrecept. Doe ze daarna in een keukenmachine. Laat de tomaten en de bouillon weg, en voeg alle andere ingrediënten toe, samen met 1 eierdooier en 200 g vers broodkruim. Verwerk tot een smeuïge massa en verdeel deze in 8 porties. Vorm er burgers van en leg ze ten minste 1 uur in de koelkast. Bedek de burgers met vers broodkruim (circa 75 g) en druk goed aan. Smeer elke burger in met een beetje olijfolie en bak ze 10 minuten aan elke kant in een pan met antiaanbaklaag. U kunt ze ook grillen.

    Pluspunten

    • Peulvruchten hebben heel wat voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld een goede bron van eiwit en B-vitaminen en als ze gekiemd zijn bevatten ze veel vitamine C. Daarnaast leveren kievits- en cannellinibonen driemaal zoveel voedingsvezels als de meeste andere groenten.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B2, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer * ✓ A, calcium, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    nancy162
    van
    0

    lekker - 27 jun 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren