Spaghetti carbonara met een salade van gebakken tomaten

    Spaghetti carbonara met een salade van gebakken tomaten

    31keer bewaard
    40min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze versie van het klassieke gerecht maakt gebruik van vetarme zuivelproducten en gedroogde ham in plaats van spek, zodat u een gezond gerecht krijgt dat net zo goed smaakt. Om de maaltijd af te maken, is een salade aan het recept toegevoegd. Maar u kunt natuurlijk ook uw eigen salade samenstellen als u dat wenst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g spaghetti
    • 100 g Parmaham of serranoham, zonder vet
    • 3 eieren
    • 5 el slagroom
    • 3 el ricotta
    • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas
    • peper en zout
    • Salade van gebakken tomaat
    • 450 g kerstomaten of jonge pruimtomaten, gehalveerd
    • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
    • 8 flinke takjes vers basilicum, gescheurd
    • 2 tl extra vergine olijfolie
    • gemengde groene sla, zoals frisee, rucola, waterkers, bindsla en/of gescheurde
    • paksoi
    • 1 rode ui, in dunne schijfjes gesneden
    • ½ komkommer, in dunne plakjes gesneden
    • 1 kleine venkelknol, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Bereid eerst de salade voor. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 8. Leg de tomaten in een diepe vuurvaste schotel, met de snijkant naar boven. Bestrooi met plakjes knoflook en het basilicum. Breng op smaak en besprenkel met olie. Braad ze 10 minuten.
    2. Meng de blaadjes sla in een kom. Voeg ui, komkommer en venkel toe. Als de tomaten klaar zijn, schept u ze met hun hete vocht uit de schotel en voegt u ze toe aan de kom.
    3. Terwijl de tomaten gaar worden, kookt u de spaghetti 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volgt u de instructies op de verpakking.
    4. Bak ondertussen de plakjes ham 2-3 minuten in een hete braadpan met zware bodem tot ze krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verkruimel of knip ze dan in kleine stukjes. Zet opzij.
    5. Klop de eieren op met room, voeg dericotta en de helft van de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak.
    6. Laat de pasta uitlekken. Zet de lege pan weer op het vuur en giet het eiermengsel erin. Verhit circa 1 minuut op een laag vuur, terwijl u voortdurend roert. Voeg de uitgelekte pasta weer toe.
    7. Meng de spaghetti met de romige eieren, zodat alle slierten zijn bedekt. Door de hitte van de pan en van de hete pasta worden de eieren stevig en vormen ze een romige saus.
    8. Serveer onmiddellijk, bestrooid met de rest van de Parmezaanse kaas en de ham, met als bijgerecht de salade van gebakken tomaat.

    Variaties en tips

    • Voor een vegetarische versie doet u 15 g boter in de lege pastapan. Daarin bakt u kort 8 fijngesneden verse salieblaadjes, voor u het eiermengsel toevoegt. * • U kunt de tomaten ook grillen in plaats van bakken. Verwarm de grill voor. Besprenkel de tomatenhelften met de knoflook en de olie, maar niet met het basilicum, en grill ze 5 minuten. Voeg het basilicum toe aan de blaadjes sla. * • U kunt de slagroom vervangen door vetarme crème fraîche of zelfs vetarme kwark. Daardoor krijgt het gerecht een lekkere en frissere smaak en wordt meteen ook de hoeveelheid verzadigde vetzuren beperkt.

    Pluspunten

    • Door een gezonde en lekkere salade als een heel belangrijk deel van de maaltijd te serveren, vermijdt u een teveel aan vetten in een gerecht. * • Pasta heeft een lage glykaemische index, wat betekent dat het langzaam door het lichaam wordt afgebroken in glucose en glycogeen, zodat er lang energie vrijkomt.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B12, niacine, calcium * ✓✓ B2, C, foliumzuur, kalium, koper, zink * ✓ B6, E, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren