Spaghetti met venusschelpen

    Spaghetti met venusschelpen

    3keer bewaard
    35min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Dit populaire pastagerecht is eenvoudig te bereiden. Een klassieke tomatensaus, in Italiaanse stijl op smaak gebracht met chilipeper en verse kruiden, smaakt heerlijk bij venusschelpen, vooral als u ze mengt met al dente gekookte spaghetti. Serveer met ciabattabrood en een groene salade… en natuurlijk een glaasje rode wijn.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 kleine verse rode chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 150 g kastanjechampignons, fijngesneden
    • 1 blik pruimtomaten, circa 400 g
    • 1 el fijngehakt vers basilicum
    • 1 el fijngehakte peterselie
    • ½ tl suiker
    • 350 g spaghetti
    • 48 venusschelpen, circa 900 g in totaal, gespoeld
    • 4 el rode of witte wijn
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit de olie in een steelpan, voeg ui, knoflook en chilipeper toe en laat 5 minuten op een middelhoog vuur bakken. Doe de champignons erbij en laat 2 minuten bakken. Voeg dan de tomaten met sap toe en plet ze met een houten lepel. Strooi basilicum, peterselie en suiker erover en roer alles goed door. Dek de pan af en laat 10 minuten sudderen.
    2. Kook ondertussen de spaghetti 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
    3. Zet de lege pastapan weer op het vuur, doe de venusschelpen erin en giet de wijn erbij. Doe de pasta weer terug in de pan. Dek af en laat nog 3 minuten koken. Schud af en toe met de pan. Alle schelpen zouden open moeten gaan, verwijder de schelpen die dicht blijven.
    4. Giet de tomatensaus bij de spaghetti en de venusschelpen, roer goed en zet nog 1-2 minuten op het vuur tot de saus kookt. Breng op smaak met peper en zout en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Als er geen verse venusschelpen te koop zijn, maak dan een tomatensaus met olijven, kappertjes en venusschelpen uit blik. Verhit 2 theelepels extra vergine olijfolie in een steelpan en bak 2 plakjes niet-gerookt spek, zonder vet en fijngesneden. Voeg 1 fijngesneden ui, 1 kleine rode paprika, zonder zaad en fijngesneden, en 1 fijngesneden teentje knoflook toe. Laat 5 minuten bakken, voeg dan een blik tomaten, circa 400 g, met sap toe en plet ze. Dek af en laat 10 minuten koken. Voeg een blik gepekelde venusschelpen, circa 275 g, toe (met de pekel) en doe er 8 zwarte olijven, grofgesneden, 1 eetlepel kappertjes en een handvol vers gescheurd basilicum bij. Breng op smaak, laat 2 minuten sudderen en serveer bij de spaghetti. * • Gebruik witte of groene tagliatelle in plaats van spaghetti. * • Ook verse kokkels en mosselen smaken erg goed in dit gerecht.

    Pluspunten

    • Venusschelpen zijn een uitstekende bron van fosfor. Dat mineraal hebben we nodig voor gezonde botten en tanden, die 80% van de fosfor in ons lichaam verbruiken. * • In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is pasta, net zoals brood en aardappels, geen dikmaker. Alleen wanneer u te veel olie, room of boter gebruikt in de sauzen die u erbij serveert, stijgt de hoeveelheid calorieën van het gerecht aanzienlijk. * • Kastanjechampignons zijn groter, steviger en bruiner dan andere gekweekte champignons. Ze hebben ook een sterkere smaak. Alle champignons zijn een goede bron van koper, dat veel belangrijke functies heeft, zoals het onderhouden van een gezond beendergestel en het voorkomen van bloedarmoede door de opname van ijzer uit voedsel te verbeteren.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, ijzer, koper, niacine * ✓✓ C, foliumzuur, kalium, zink * ✓ A, E, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren