Spruitgroentesalade

    Spruitgroentesalade

    1keer bewaard
    1uur25min


    Maak dit als eerste!

    De voedingswaarde van peulvruchten en granen stijgt als ze ontspruiten. Kiemgroenten bevatten 60% meer vitamine C en bijna 30% meer B-vitaminen dan het oorspronkelijke zaadje. Kies altijd vers uitziende, knapperige spruiten, bij voorkeur met het zaad eraan. Ze zijn tot 2 dagen houdbaar in een plastic zak in de koelkast.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 75 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 100 g rozijnen
    • 4 el appelsap
    • 2 courgettes, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 2 kleine stukken witlof, overlangs gehalveerd en dwars in schijfjes gesneden
    • 300 g gemengde kiemgroenten, zoals van mungbonen en alfalfa
    • Voor de dressing
    • 30 g verse gember, geschild en fijngesneden
    • 1 tl grove mosterd
    • 2 tl ciderazijn
    • 2 tl vloeibare honing
    • 3 el zonnebloemolie
    • 1 el maanzaad
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Extra tijd: 1uur weken  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Doe de gedroogde abrikozen en rozijnen in een schaal en giet het appelsap erover. Dek de kom af en laat 1 uur weken tot het sap is geabsorbeerd en het fruit is opgezwollen.
    2. Voeg de courgettes, witlof en kiemgroenten toe en meng alles goed door elkaar.
    3. Maak de dressing door de gember in een knoflookpers te persen tot u 2 tl gembersap hebt. Voeg dan mosterd, azijn, honing en peper en zout naar smaak toe. Meng goed. Voeg dan langzaam de olie toe en klop tot de dressing dik is. Voeg het maanzaad toe. Giet de dressing over de salade, meng en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips voor spruitsalades

    • In sommige supermarkten zijn zakjes gemengde kiemgroenten, granen en zaden verkrijgbaar, maar u kunt ze ook zelf kweken. Voor salades zijn vooral alfalfa, mungbonen, adzukibonen en fenegriek geschikt. Spoel de bonen of zaden af en doe ze in een grote pot. Vul de pot met water, dek af met een stukje mousseline en maak dat vast met een elastiekje. Laat een nacht op een warme plaats weken. Giet de volgende dag het water door de mousseline en vul de pot door de mousseline opnieuw met water. Schud voorzichtig, laat dan goed uitlekken en bewaar de pot uit het zonlicht. Herhaal dat proces 2-3 dagen's ochtends en's avonds tot de bonen zijn gekiemd. Zet de pot enkele dagen op een zonnige, maar niet te warme plaats. Spoel regelmatig af, tot de kiemen of spruiten de gewenste grootte hebben. Spoel dan nogmaals goed af en verwijder tot slot niet-gekiemde bonen en zaden voor gebruik. * • Voor een salade met kiemgroenten met verse abrikozen en sinaasappel mengt u 2 stengels bleekselderij, fijngesneden, 1 venkelknol, in schijfjes gesneden, 125 g radijsjes, in vieren gesneden, 2 sinaasappels, geschild en in partjes verdeeld, 4 abrikozen, zonder pit en in schijfjes gesneden, en 125 g alfalfakiemen. Meng voor de dressing 2 el zonnebloemolie met 2 el sinaasappelsap en 1 tl citroensap. Breng vervolgens op smaak met zout en peper. Giet de dressing over de salade en meng.

    Pluspunten

    • Kruidengenezers geloven dat ciderazijn therapeutische eigenschappen bezit. Als u twee- tot driemaal per dag 1-2 tl inneemt met een glas water, zouden symptomen van artritis worden verlicht. * • Gedroogd fruit is een geconcentreerde bron van voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, fosfor en B-vitaminen. Het is ook een goede leverancier van voedingsvezels. * • Hoewel slechts een kleine hoeveelheid in dit recept wordt gebruikt, levert maanzaad veel eiwitten aan deze salade.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacine * ✓✓ C, ijzer, kalium, koper * ✓ A, calcium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren