Stokbrood met tomaat en geitenkaas

    Stokbrood met tomaat en geitenkaas

    70keer bewaard
    20min


    12 personen hebben dit gemaakt

    Dit smakelijke hapje zal niemand aan zich voorbij laten gaan. Het wordt bereid van sneetje geroosterd stokbrood belegd met romatomaat en geitenkaas. Daarna worden de sneetjes bestrooid met pijnboompitten en verse kruiden. Alle soorten geitenkaas zijn geschikt: zacht of sterk van smaak, smeerbaar of hard.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 stokbrood, circa 275 g, in plakjes van 2,5 cm gesneden
    • 4 el gezeefde tomaten
    • 2 el zongedroogde tomaten op olie, fijngemaakt
    • 4 romatomaten, totaal circa 250 g
    • 150 g geitenkaas
    • 1½ el extra vergine olijfolie
    • 15 g pijnboompitten
    • wat takjes verse tijm of oregano, plus extra om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:20min 

    1. Verwarm de grill voor op de middelste stand. Leg de sneetjes stokbrood in het midden van het rooster op de grillplaat en rooster ze licht aan beide kanten.
    2. Vermeng gezeefde tomaten met fijngesneden tomaten en verdeel ze over de geroosterde sneetjes brood.
    3. Snijd de romatomaten in de lengte door. Snijd eerst een kapje van de tomaten, zodat van elke tomaat 4 platte plakjes kunnen worden gesneden. Leg op elk plakje stokbrood een plakje tomaat.
    4. Leg 1 dun plakje stevige geitenkaas of circa 1 tl zachte geitenkaas op elk plakje tomaat en sprenkel er wat olijfolie over. Strooi er wat pijnboompitten en tijm of oregano over.
    5. Grill ze 4-5 minuten totdat de kaas begint te smelten en de pitten goudbruin zijn. Serveer ze warm, gegarneerd met takjes tijm of oregano.

    Bevat per hapje

    ✓ E

    Variaties en tips

    • Gebruik geitenkaas met knoflook- of kruidensmaak. * • Serveer de hapjes op een bedje gemengde sla als voorafje of lichte lunch. Reken 4 hapjes per persoon. * • Maak fruitige hapjes. Meng in plaats van het tomatenbeleg 2 el cranberrysaus en 2 el mango-, perzik- of ander fruitbeleg. Verdeel dit over het brood, leg er de geitenkaas op en strooi er wat amandelschaafsel over. Grill als hiervoor omschreven. * • Meng voor tapenadehapjes met een keukenmachine of staafmixer 100 g ontpitte zwarte olijven, 1 blikje ansjovisfilet, ongeveer 50 g, uitgelekt, 3 el uitgelekte kappertjes, 3 el extra vergine olijfolie, het sap van ½ citroen en 2 uitgeperste teentjes knoflook tot een smeuïg geheel (of doe dit met stamper en vijzel.) Dit is totaal zo'n 220 g tapenade, die afgedekt 2 weken houdbaar is in de koelkast. Besmeer 4 flinke sneden geroosterd brood hiermee, leg de geitenkaas erop en grill ze 3-4 minuten. Snijd elke snee brood in lengtereepjes of driehoekjes en serveer ze warm, bestrooid met fijngehakte peterselie. In totaal zijn dit 32 hapjes.

    Pluspunten

    • Pijnboompitten worden in het Midden-Oosten in rijstschotels en vullingen gebruikt en zijn een belangrijk onderdeel van Italiaanse pesto. Ze bevatten veel mineralen, waaronder magnesium, kalium, ijzer, zink en koper. * • Geitenkaas is een smakelijke bron van eiwit en calcium en van B-vitaminen (B1, B6, B12 en niacine) en van fosfor.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren