Tonijn-tomatenpizza

    Tonijn-tomatenpizza

    1keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Doe een beetje tonijn uit blik bij een goede tomatensaus, verdeel dit mengsel over een kant-en-klare pizzabodem en u hebt in een oogwenk een heerlijke pizza. Deze combinatie vormt bovendien een welkome afwisseling met de doorgaans met kaas overladen pizza's. Als bodem kunt u ook knapperig brood gebruiken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 tl olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesnipperd
    • 1 blik gehakte tomaten, circa 400 g
    • ½ tl gedroogde oregano
    • flinke snuf suiker
    • peper en zout
    • 2 kant-en-klare dikke pizzabodems, circa 225 g elk
    • 2 el tomatenpuree
    • 1 blik tonijn in water, circa 150 g, uitgelekt en in stukken gesneden
    • 4 tl kappertjes
    • 8 ontpitte zwarte olijven, in schijfjes gesneden
    • verse basilicumblaadjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit 1 tl van de olie in een kleine pan, doe er de ui bij en laat 4 minuten stoven op een middelhoog vuur, of tot hij zacht is. Voeg de tomaten en hun sap, de oregano en de suiker toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus 10 minuten sudderen, terwijl u er af en toe door roert.
    2. Leg de pizzabodems op 2 bakplaten. Bestrijk elke bodem met 1 el tomatenpuree. Schep dan de tomatensaus op de bodems en voeg de tonijn toe. Bestrooi met de kappertjes en de schijfjes olijven, en besprenkel met de resterende 2 tl olijfolie.
    3. Laat de pizza's 10 minuten bakken, of tot de bodems krokant en goudbruin zijn. Bestrooi met de in stukjes gescheurde basilicumblaadjes en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Gebruik half afgebakken ciabatta's, horizontaal doorgesneden, als pizzabodem. Leg er de tomaten/tonijnlaag op en bak dan verder volgens de instructies op de verpakking. U kunt ook stokbrood of 4 volkorenbolletjes gebruiken. Deze laatste bevatten meer voedingsvezels. * • U kunt deze pizza maken met elke vis uit blik. Vooral olierijke vissen, zoals sardines, pelser (grote sardine), ansjovis, zalm en makreel zijn goed, aangezien het goede bronnen van omega-3-vetzuren zijn. * • Voor pizza's met mosselen en tomaten kunt u 1 blik kleine mosselen gebruiken, circa 275 g, uitgelekt en afgespoeld. Maak de saus door 1 tl olijfolie, extra vergine, te verhitten in een pan. Voeg 75 g champignons, in schijfjes gesneden, toe en laat 3 minuten bakken. Voeg 4 fijngesneden lente-uien toe, 1 blik tomaten, circa 400 g, met het sap, en 1 tl chilisaus. Laat 10 minuten sudderen, zodat de saus dikker wordt, roer er dan de mosselen en 2 el fijngehakte peterselie door en breng op smaak. Bestrijk de pizzabodems met de tomatenpuree en schep daarop de saus met de mosselen. Voeg 8 groene olijven, in schijfjes gesneden, toe en laat de pizza's bakken zoals in het hoofdrecept. * • U kunt ook 125 g flinterdunne plakjes ham of kalkoen fijnsnijden en bij de tomatensaus doen. Duw ze een beetje onder de saus. Strooi er 50 g mozzarella, in blokjes gesneden, over en zet de pizza's in de oven.

    Pluspunt

    • Tomaten uit blik en tomatenpuree zijn gezonde producten uit de voorraadkast. Ze bevatten beide lycopeen (dat ook in roze grapefruit, watermeloen en guave zit), een stof die helpt beschermen tegen verschillende soorten kanker en hartziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, B12, C, selenium * ✓ E, niacine, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren