Tropische rijstsalade

    Tropische rijstsalade

    Voeg toe aan favorieten!
    45min


    Maak dit als eerste!

    Gember, honing, sinaasappelen en chilipepers voegen boeiende smaken aan deze kleurrijke maaltijdsalade toe. De salade is perfect voor een ontspannen lunch omdat hij bijna helemaal vooraf kan worden bereid. Net voor het serveren voegt u geurige papaja en jonge sla toe en strooit u er geroosterd sesamzaad over.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g runderfilet, zonder vet en in plakken van circa 2 cm gesneden
    • 275 g basmati- en wilde rijst gemengd
    • 1 rijpe papaja, geschild, zonder zaden en in plakjes gesneden
    • 6 lente-uitjes, diagonaal in plakjes gesneden
    • 50 g gemengde blaadjes sla, zoals lollo rosso, bindsla en rode snijbiet
    • 1 el sesamzaad, geroosterd
    • Marinade
    • 3 el sherryazijn
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • 1 tl fijngehakte verse gember
    • geraspte schil van 1 sinaasappel
    • 1 tl lichte basterdsuiker
    • peper en zout
    • Chili-gemberdressing
    • 3 el zonnebloemolie
    • 2 el sinaasappelsap
    • 2 tl rodewijnazijn
    • 1 tl vloeibare honing
    • 1 tl fijngehakte verse gember
    • 1 grote verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote diepe schotel. Voeg peper en zout naar wens toe en meng goed. Leg het vlees in de marinade, dek af en zet 30 minuten koel weg. Draai de plakjes na 15 minuten om, zodat beide kanten de smaken absorberen.
    2. Doe ondertussen de rijst in een pan, voeg 750 ml water toe en breng aan de kook. Dek af en laat circa 20 minuten zachtjes sudderen, of tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur.
    3. Terwijl de rijst kookt, doet u alle ingrediënten voor de dressing in een grote kom en mengt u ze. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de rijst als hij gaar is, toe aan de kom en roer voorzichtig om hem te mengen met de dressing.
    4. Verwarm de grill voor. Haal het vlees uit de marinade en leg het op het rooster onder de grill. Laat 5-6 minuten grillen of tot het naar wens gaar is. Draai het vlees halverwege de baktijd om en smeer het in met de rest van de marinade. Leg het vlees op een bord en snijd het vervolgens in fijne reepjes. Voeg ze toe aan de rijst. (Laat indien gewenst afkoelen en zet koel weg.)
    5. Voeg net voor het serveren de papaja, de lente-uitjes en de sla toe en meng voorzichtig. Bestrooi de rijstsalade met het sesamzaad en serveer.

    Pluspunten

    • Wilde rijst is geen echte rijstsoort, maar het zaad van een Noord-Amerikaans wild watergras. Het bevat meer eiwitten dan rijstsoorten. * • Papaja's zijn een redelijke bron van vitamine A, in de vrucht aanwezig als bètacaroteen. Die vitamine is nodig voor een goed gezichtsvermogen en speelt een vitale rol in het voorkomen van blindheid in vele delen van de wereld waar de andere voedingsmiddelen te weinig vitamine A bevatten. * • Rundvlees is aanzienlijk magerder dan vroeger. Magere stukken rundvlees zonder vet, zoals runderfilet, bevatten tegenwoordig slechts 4,1% vet.

    Een variatie

    • Voor een salade van lamsvlees en asperges met walnotenrijst snijdt u 350 g lamsfilet overlangs door en verwijdert u het vet. Laat 30 minuten in een marinade van 2 eetlepels rodewijnazijn, 2 theelepels zonnebloemolie, 1 eetlepel sinaasappelsap en 1 uitgeperst teentje knoflook liggen en breng op smaak. Stoom 125 g asperges 7-8 minuten, of tot ze net gaar zijn, en halveer ze. Maak de dressing met 2 eetlepels walnotenolie, 1 eetlepel zonnebloemolie, 2 theelepels balsamicoazijn, 2 eetlepels sinaasappelsap, de geraspte schil van 1 sinaasappel, 2 eetlepels fijngehakte verse munt en een snufje suiker en breng op smaak. Meng de gekookte rijst met de dressing. Voeg de asperges met 1 kleine ananas, geschild en fijngesneden (circa 275 g vruchtvlees) toe. Gril het vlees ongeveer 10 minuten of tot het gaar is. Snijd het in plakjes en voeg het toe aan de salade. Voeg nog 2 eetlepels fijngehakte verse munt toe en strooi er 50 g fijngehakte geroosterde walnoten over.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ E * ✓ A, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren