Varkensfilets met mosterdsaus

    Varkensfilets met mosterdsaus

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    Maak dit als eerste!

    Dit verrukkelijke gerecht is verbazingwekkend snel en eenvoudig klaar te maken en verandert de avondmaaltijd in een waar feestmaal. Serveer met gekookte nieuwe aardappelen, bieslook, wortels en savooiekool. U kunt de wortels boven de aardappelen stomen en na enkele minuten de kool toevoegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 tl olijfolie, extra vergine
    • 4 varkensfilets, 1,5-2 cm dik, circa 550 g in totaal
    • 4 el droge witte wijn of vermout
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 175 ml kippen- of groentebouillon
    • 2 tl maizena, gemengd met 1 el water
    • 125 ml crème fraîche
    • 1 el dijonmosterd
    • 1 el fijngehakte, verse dragon
    • peper en zout
    • vers bieslook om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Doe de filets erin en laat ze zo'n 3 minuten aan elke kant bakken, of tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
    2. Doe de wijn of de vermout in de braadpan, samen met de knoflook, en laat kort koken. Giet er dan de bouillon bij en laat nog 2 minuten koken. Meng het maizenamengsel met de crème fraîche tot een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg het aan de kokende vloeistof toe en roer goed. Laat 2 minuten al roerend sudderen, tot een dikke, smeuïge saus ontstaat. Roer de mosterd en de dragon erdoor en breng op smaak met peper en zout.
    3. Leg de filets in de pan. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat ze nog 4-5 minuten sudderen, of tot het vlees geheel gaar is.
    4. Schik de filets op voorverwarmde borden en schep de romige mosterdsaus erover. Garneer met het bieslook en serveer meteen.

    Een variatie

    • Gril de varkensfilets en serveer ze met gesmoorde appeltjes, kool en uien. Bestrijk de filets met een beetje olijfolie, extra vergine, en leg ze gedurende 7 minuten op elke kant onder een voorverwarmde grill, of tot ze mals en bruin zijn. Verhit ondertussen 1 el olijfolie, extra vergine, in een grote, diepe braadpan op een middelhoog vuur en voeg toe: 1 grote rode ui, in schijfjes gesneden, 2 appels, het klokhuis verwijderd en in 8 stukken gesneden, en 450 g savooiekool, in stukken gescheurd. Meng goed, dek de pan af en laat 4 minuten stoven, of tot alles lichtbruin is, terwijl u af en toe roert. Voeg 3-4 el appelsap toe en laat opnieuw afgedekt koken, tot alles zacht is.

    Pluspunten

    • In het verleden werd varkensvlees vaak beschouwd als nogal vet, maar dat is niet meer zo. De laatste 20 jaar produceert de varkensfokkerij naar de wens van de consument steeds magerder varkens. Varkensvlees bevat dus minder vet en meer van de ‘goede’ meervoudig onverzadigde vetzuren. Gemiddeld bevat mager varkensvlees nu minder dan 3% vet, dat is ongeveer evenveel als in penborst. * • Knoflook werd 4000 jaar geleden al gebruikt als geneesmiddel. De oude Egyptenaren gebruikten het bij infecties en hoofdpijn, de Romeinse soldaten die door Europa marcheerden, staken stukjes knoflook tussen hun tenen om voetschimmel te voorkomen. Allicine is de stof die knoflook zijn karakteristieke geur en smaak geeft; het is een krachtig antibioticum en heeft tevens antivirale en schimmeldodende eigenschappen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1 * ✓✓ B6, B12, niacine, zink * ✓ B2, ijzer, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren