Varkenskarbonades met bonen

    Varkenskarbonades met bonen

    2keer bewaard
    2uur25min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht komt oorspronkelijk van de oostkust van de Verenigde Staten, waar varkensvlees en bonen traditioneel worden gestoofd in een aardewerken pot. Dit gerecht is ideaal om van tevoren te bereiden en rustig te laten sudderen terwijl u andere dingen doet. Serveer met gebakken aardappelen in de schil en met knapperig brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g gedroogde witte bonen, een nacht in koud water geweekt
    • 1 el zonnebloemolie
    • 4 dunne, magere varkenskarbonades van de lende, circa 625 g in totaal, zonder vet
    • 1 ui, fijngesneden
    • 250 ml donker bier
    • 1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
    • 2 tl worcestersaus, of naar wens
    • 2 el donkere basterdsuiker
    • 3 tl piment
    • 2 el milde mosterd
    • 2 magere plakjes rookspek, zonder zwoerd en in stukken gesneden
    • 1 tl wijnazijn, of naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur25min 

    1. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af met koud water. Doe ze daarna in een grote steelpan en giet er zo veel koud water op dat het vocht tweemaal zo hoog staat als de bonen. Dek de pan af met een deksel en breng aan de kook. Schuim af, temper het vuur, dek de pan opnieuw af met het deksel en kook de bonen 45-60 minuten op een laag vuur, of tot ze net voldoende gaar zijn.
    2. Verhit ondertussen de olie in een diepe vuurvaste schaal, voeg de varkenskarbonades en de ui toe, en bak tot de karbonades aan beide kanten mooi bruin zijn. Voeg het bier, de tomaten met hun sap, de worcestersaus, de suiker en het piment toe. Temper het vuur, dek de pan af en laat circa 1 uur koken, of tot het vlees heel zacht is.
    3. Giet de bonen af en voeg ze toe aan de varkenskarbonades. Voeg dan de mosterd, het spek en de azijn toe en roer goed. Laat het afgedekt nog een uur sudderen op een laag vuur, of tot zowel de bonen als het vlees heel gaar zijn.
    4. Breng voor het serveren op smaak. Voeg eventueel nog een beetje worcestersaus of azijn toe.

    Variaties en tips

    • Vervang het donkere bier door pils of appelcider. * • Vervang de gedroogde bonen door een blik cannellinibonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld. Voeg ze toe aan het begin van stap 3. * • Maak een Toscaanse bonenschotel met worst. Vervang de varkenskarbonades door 500 g worst met een hoog vleesgehalte, in hapklare stukken gesneden. Bak ze met de ui in een diepe braadpan met antiaanbaklaag. Zet opzij. Giet het vet uit de pan en voeg 125 ml rode wijn, 200 ml groentebouillon, 1 blik tomaten (circa 400 g), fijngesneden en met sap, 8 fijngehakte blaadjes verse salie, 2 laurierblaadjes en 2 geperste teentjes knoflook toe en breng op smaak met peper en zout. Laat 30 minuten onafgedekt koken op een laag vuur. Voeg de worsten en de ui toe, samen met 1 blik cannellinibonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, en laat 15 minuten sudderen.

    Pluspunten

    • Tomaten bevatten lycopeen, een carotenoïde en waardevol antioxidant dat prostaat-, blaas- en pancreaskanker zou kunnen helpen voorkomen. Lycopeen komt vrij tijdens het koken. Bewerkte tomatenproducten – zoals tomaten uit blik, tomatenpuree en -passata en tomatenketchup – bevatten dus meer lycopeen dan rauwe tomaten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, E, niacine, ijzer, zink * ✓✓ C, calcium * ✓ foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren