Varkensstoofschotel met cider en gekruide deegballetjes

    Varkensstoofschotel met cider en gekruide deegballetjes

    1keer bewaard
    1uur45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een schepje mosterd pept deze eenvoudige varkensstoofschotel met veel groenten op. Met de deegballetjes kunt u elke hap van de smakelijke saus absorberen en wordt de stoofschotel bovendien een buitengewoon evenwichtige maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 450 g mager varkensvlees, zonder botten, in dobbelsteentjes van 2,5 cm gesneden
    • 2 worteltjes, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
    • 2 preien, in schijfjes gesneden
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 el verse salie of 1 tl gedroogde salie
    • 300 ml droge cider
    • 300 ml varkens- of kippenbouillon
    • 1 el dijonmosterd
    • 675 g aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 225 g knolraap, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • peper en zout
    • Verse gekruide deegballetjes
    • 100 g verse witte broodkruimels
    • 50 g zelfrijzende bloem
    • ½ tl bakpoeder
    • 3 el fijngehakt vers bieslook
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 1 ei, losgeklopt
    • 3 el halfvolle melk
    • 1 el zonnebloemolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Verhit de olijfolie in een grote vuurvaste schotel en voeg de blokjes varkensvlees toe. Laat ze 10 minuten op een hoog vuur bakken, of tot ze mooi bruin zijn geworden. Roer regelmatig. Schep het vlees met een schuimspaan uit de schotel op een bord.
    2. Temper het vuur en voeg de worteltjes, de bleekselderij, de prei, de laurierblaadjes en de salie toe aan de schotel. Laat 5 minuten bakken, terwijl u vaak roert, tot de prei zacht is. Schenk de cider en de bouillon erbij. Doe het varkensvlees samen met de sappen weer in de schotel. Voeg de mosterd toe en meng goed.
    3. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de schotel af. Laat 45 minuten zachtjes sudderen, terwijl u af en toe roert. Voeg de aardappelen en de knolraap toe. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat nog 30 minuten op een laag vuur koken, of tot het varkensvlees en de groenten gaar zijn.
    4. Maak ondertussen de deegballetjes. Meng daarvoor de broodkruimels, de bloem, het bakpoeder, het bieslook, de peterselie en een flinke snuf zout in een kom. Maak in het midden van de droge ingrediënten een holte en voeg het ei, de melk en de olie toe. Meng de vloeistoffen goed door elkaar, klop er vervolgens langzaam de droge ingrediënten door en maak hiervan het deeg.
    5. Breng een steelpan met water net aan de kook. Bestuif uw handen met bloem, verdeel het deeg in 12 porties en rol elke portie tot een rond deegballetje. Bestuif uw handen steeds weer met bloem om te voorkomen dat het deeg eraan blijft plakken. Voeg de balletjes toe aan het water, pas de temperatuur eventueel aan, zodat ze zachtjes sudderen en laat ze circa 10 minuten koken of tot ze zijn gerezen en stevig zijn.
    6. Proef de stoofschotel en voeg indien nodig peper en zout toe. Schep de deegballetjes met een schuimspaan uit het water en schud zachtjes, zodat ze goed uitlekken. Schik ze boven op de stoofschotel. Serveer direct.

    Pluspunten

    • Knolraap, een lid van de kruisbloemige groenten, is rijk aan kankerbestrijdende bio-actieve stoffen en een goede bron van vitamine C en bètacaroteen. * • Prei helpt hartziekten en beroerten voorkomen. Het is bovendien een goede bron van vitamine E en de groene toppen bevatten bètacaroteen.

    Variaties en tips

    • Als u weinig tijd hebt, kunt u de stoofschotel serveren met pasta in plaats van met verse deegballetjes. Tagliatelle of penne gemengd met fijngehakte verse peterselie en bieslook past er bijvoorbeeld uitstekend bij. * • Serveer gekruide scones bij de stoofschotel in plaats van de deegballetjes. Zie gerstesoep met lam, bladzijde 74, voor het recept. * • Voor een heerlijk hartig ovengerecht verwarmt u de oven voor op 180 °C. Nadat de stoofschotel in stap 3 aan de kook is gebracht, dekt u de schotel af en zet deze 1 uur in de oven. Maak de kruidige scones. Schik ze boven op het varkensvlees en de groenten en bestrooi met 40 g geraspte cheddar. Verhoog de temperatuur van de oven tot 200 °C en laat ongeveer 15 minuten bakken.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B1, B6, B12, C * ✓ ✓ E, fosfor, ijzer * ✓ B2, foliumzuur, niacine, calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    recept klinkt goed! Ga het zeker een keer proberen. Goede cider is lastig te krijgen in Nederland maar wel via deze site: http://www.cidercider.nl - 01 feb 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren