Verse vijgen met frambozen en rozencrème

    Verse vijgen met frambozen en rozencrème

    3keer bewaard
    20min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Dit dessert is niet alleen een uitstekende afsluiter van de maaltijd, het zit ook vol voedingsvezels dankzij de vijgen en de frambozen. Rozenwater is een smaakmaker die vooral in het Midden-Oosten en mediterrane landen wordt gebruikt. Het wordt gedistilleerd uit rozenblaadjes en heeft een intens aroma.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 kleine, rijpe, sappige vijgen
    • 4 grote, verse vijgenblaadjes (desgewenst)
    • 200 g verse frambozen
    • verse muntblaadjes om te garneren
    • Rozencrème
    • 100 g crème fraîche
    • 2 tl frambozenjam
    • fijngeraspte schil van 1 limoen
    • 1-2 el rozenwater, of naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:20min 

    1. Maak eerst de rozencrème. Doe de crème fraîche in een kom en klop er de frambozenjam en de limoenschil door tot alles goed is gemengd. Voeg het rozenwater toe en roer. Schep alles dan in een mooie serveerkom.
    2. Snijd de vijgen verticaal in 4 stukken, maar snijd ze niet helemaal door, zodat elke vijg nog een geheel blijft. Schik de vijgenblaadjes, indien u ze gebruikt, op 4 borden en leg op elk bord 2 vijgen.
    3. Schep in het midden van elke vijg een beetje rozencrème en serveer de rest van de crème apart. Verdeel de frambozen over de borden, garneer met de muntblaadjes en serveer.

    Variaties en tips

    • Voeg 350 g rijpe aardbeien, in schijfjes gesneden, toe aan de rozencrème. * • Op dezelfde manier kunt u verse perziken serveren met een sinaasappelcrème. Maak de crème door 100 g crème fraîche te mengen met 2 tl oranjebloesemhoning, de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel en 1-2 el oranjebloesemwater. Voor een speciale gelegenheid kunt u ook nog 1-2 tl amandellikeur toevoegen. Snijd 4 grote perziken door en verwijder de pitten. Leg de 2 helften op een bord en vul ze met de sinaasappelcrème. Schik er verse schijfjes sinaasappel naast en strooi een beetje nootmuskaat over de perziken en de sinaasappel. * • Voor een snel dessert dat rijk is aan vitamine C kunt u 500 g frambozen, bramen, bosbessen en gehalveerde aardbeien mengen met de rozen- of sinaasappelcrème en serveren in dessertkommen (laat in dat geval de vijgen weg). * • Voor een wat magerder variatie kunt u vetarme crème fraîche gebruiken.

    Pluspunten

    • Net als alle zomerfruit zijn ook frambozen een uitstekende bron van vitamine C. Per 100 g leveren ze ongeveer 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Bovendien bevatten ze foliumzuur en voedingsvezels. * • Naast voedingsvezels bevatten verse vijgen ook kleine, maar toch belangrijke hoeveelheden vitaminen en mineralen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren