Visblini's

    Visblini's

    Voeg toe aan favorieten!
    3uur30min


    Maak dit als eerste!

    Blini's zijn kleine, luchtige pannenkoekjes die oorspronkelijk uit Rusland komen. In dit voorgerecht worden ze gemaakt van volkorenbloem en belegd met zure room, pekelharing, gerookte zalm en kuit van de steenkruiper.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Blini's
    • 150 g volkorenbloem
    • 1 zakje gedroogde gist, circa 7 g
    • ¼ tl zout
    • 1 tl fijne kristalsuiker
    • 175 ml lauw water
    • 1 ei, gescheiden
    • 175 ml lauwe, halfvolle melk
    • 1 el gesmolten boter
    • Beleg
    • 125 ml zure room, goed gekoeld
    • 1 pot kuit van de steenkruiper of snotolf, circa 50 g
    • 150 g pekelharing, uitgelekt
    • 75 g gerookte zalm, in reepjes gesneden
    • vers bieslook om te garneren
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:3uur30min 

    1. Meng de bloem, de gist, het zout en de suiker in een grote kom. Maak in het midden een holte en voeg het lauwe water en de eierdooier toe. Klop het water en de eierdooier door elkaar en meng het dan langzaam met de bloem, zodat een heel dik, smeuïg beslag ontstaat. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem op een warme plek, zoals een droogkast, gedurende 1-1½ uur of tot het beslag in volume is verdubbeld.
    2. Meng de lauwe melk met het beslag, zodat het de structuur van volle room krijgt. Dek de kom opnieuw af met plasticfolie en zet nog ½-1 uur op een warme plek, of tot er blaasjes aan de oppervlakte verschijnen.
    3. Maak ondertussen het beleg voor de blini's. Roer de zure room door tot hij heel smeuïg is. Haal de kuit voorzichtig uit elkaar, zodat u hem gemakkelijk met een lepel kunt scheppen. Knip met een schaar de pekelharing en de gerookte zalm in reepjes van circa 1 cm breed en 4 cm lang. Dek alles af en zet het koel weg tot het serveren.
    4. Als de blini's klaar zijn om te bakken, verwarmt u de oven voor op 150 °C. Klop het eiwit goed stijf en voeg het dan voorzichtig toe aan het beslag voor de blini's.
    5. Verhit een zware braadpan met antiaanbaklaag tot deze middelmatig heet is, voeg een beetje van de gesmolten boter toe en draai even met de pan, zodat de bodem helemaal is bedekt. Schep 2-3 eetlepels van het beslag in de pan om een pannenkoek met een diameter van circa 7,5 cm te maken. Bak hem 2 minuten op een middelhoog vuur, of tot er kleine blaasjes op de blini verschijnen. Draai de blini met een paletmes om en laat hem nog circa 2 minuten bakken, of tot hij goudbruin is. Houd de gebakken blini's warm in de oven terwijl u de andere bakt. Er zal normaal gesproken voldoende beslag zijn voor 18 blini's.
    6. Voor het serveren schept u in het midden van elke blini een theelepel zure room. Leg er bij 6 blini's kuit op, bij 6 blini's pekelharing en bij de laatste 6 blini's reepjes gerookte zalm. Schik de blini's op een grote schotel, bestrooi ze met een beetje bieslook en serveer met partjes citroen.

    Variaties en tips

    • Voor authentieke Russische blini's vervangt u de volkorenbloem door boekweitbloem, een fijne bloem met een opvallende smaak. * • Zelf gepekelde kippers zijn eenvoudig te maken en vormen een smakelijk beleg voor blini's (de volgende hoeveelheden volstaan voor 12 blini's). Kies 2 niet-gekleurde, gerookte kipperfilets. Knip met een schaar elke kipper overlangs door. Verwijder het vel van de filets door voorzichtig met een klein scherp mes tussen het vlees en het vel te snijden. Snijd de filets diagonaal in stukken van circa 1 cm. Meng voor de marinade 3 eetlepels citroensap, 1 eetlepel extra vergine olijfolie, ½ kleine milde ui, in dunne schijfjes gesneden, 2 theelepels fijngehakte peterselie en zwarte peper naar wens. Meng de stukjes kipper met de marinade, dek ze af en zet ze enkele uren of een nacht koud weg. Laat goed uitlekken voor u de stukjes kipper op de blini's legt.

    Pluspunten

    • Volkorenbloem wordt gemaakt door hele graankorrels te malen, ook de buitenste laag en de kiem. Die onderdelen bevatten veel voedingsvezels, B-vitaminen en mineralen, zoals ijzer en zink. * • Zure room wordt gemaakt door een zuurmakende bacteriecultuur toe te voegen aan gehomogeniseerde halfroom. Zure room heeft hetzelfde vetgehalte als halfroom en bevat meer calcium dan volle room, slag-room of dikke room.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine * ✓✓ A, B12, foliumzuur, ijzer, koper, selenium * ✓ B2, E, calcium, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren