Volkorenkoekjes

    Volkorenkoekjes

    7keer bewaard
    57min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Deze krokante, goudbruine koekjes smaken een beetje nootachtig. Het deeg maakt u van tevoren in een grote hoeveelheid; u gebruikt ervan wat u nodig heeft en de rest kunt u bewaren in de koelkast of de diepvries. In de diepvries blijft het deeg ongeveer 2 maanden houdbaar.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 30 koekjes

    • 150 g volkorenbloem
    • 1 tl bakpoeder
    • ½ tl zout
    • ½ tl zuiveringszout
    • 30 g havermout
    • 20 g zemelen
    • 100 g donkerbruine ruwe rietsuiker of basterdsuiker
    • 50 g boter, in kleine stukjes gesneden
    • 4 el melk, of zoveel als nodig is

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:57min 

    1. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout en het zuiveringszout boven een kom en voeg tenslotte ook eventuele zemelen uit de zeef weer toe. Voeg de havermout, de zemelen en de suiker toe en vermeng goed.
    2. Voeg de boter toe en wrijf hem met uw vingertoppen door het bloemmengsel tot fijne kruimels ontstaan. Voeg 3 eetlepels melk toe en roer goed tot een zacht deeg ontstaat. Als het mengsel nog te droog is, voeg dan de resterende eetlepel melk toe.
    3. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol het op tot een rol van circa 25 cm lang. Pak het deeg in het papier in en rol het dan voorzichtig heen en weer tot een gelijkmatige vorm ontstaat. Draai de uiteinden van het papier rond, zodat het pakket goed is gesloten. Leg het deeg 30 minuten koel weg. (U kunt het tot 4 dagen in de koelkast bewaren.)
    4. Verwarm de oven voor op 190 °C. Haal het deeg uit het papier en snijd het met behulp van een scherp mes in plakken van circa 8 mm dik. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erbovenop. Bak ze gedurende 12 minuten of tot ze lichtbruin zijn.
    5. Leg de koekjes na het bakken op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. U kunt ze tot 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Omdat slechts 50 g boter wordt gebruikt, bevatten deze koekjes opvallend weinig verzadigde vetzuren. * • Door een mix van volkorenbloem, havermout en zemelen te gebruiken krijgt u op een heerlijke manier veel gezonde voedingsvezels binnen. * • Ruwe rietsuiker is een ongeraffineerde suiker die wordt gemaakt van suikerriet. Donkerbruine ruwe rietsuiker bevat meer melasse, een bijproduct van de suikerbereiding, dan lichtbruine suiker. Deze bevat dan ook meer voedingsstoffen uit de melasse, zoals vitamine B6, magnesium, ijzer en calcium.

    Variaties en tips

    • Voor citroen-sesamkoekjes roostert u al roerend 1 el sesamzaadjes in een droge braadpan op een middelhoog vuur gedurende circa 5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een bord. Roer ze daarna door het deeg voor u de melk toevoegt, samen met de fijngeraspte schil van 1 citroen. * • Voor kruidige volkorenkoekjes roert u ½ tl fijngemalen zwarte peper, ½ tl gemalen kaneel, ¼ tl vers gemalen nootmuskaat en ¼ tl allspice (pimentpoeder) door het deeg voor u de melk toevoegt.

    Bevat per stuk

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren