Vruchtentulband

    Vruchtentulband

    2keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Veel vruchtencakes bevatten veel vet en toegevoegde suiker, maar deze tulband is daarop een uitzondering. Hij bevat weinig vet en bijna uitsluitend natuurlijke suikers dankzij de gedroogde vruchten, die worden geweekt in appelsap. Door de garnering met noten en geglazuurd fruit wordt deze gezonde cake ook nog feestelijk.

    Ingrediënten
    Porties: 18 

    • 100 g sultanarozijnen
    • 100 g gedroogde peren, fijngehakt
    • 100 g ontpitte pruimen, fijngehakt
    • 100 g gedroogde vijgen, fijngehakt
    • 100 g ontpitte dadels, fijngehakt
    • 250 ml appelsap
    • 50 g pecannoten, fijngehakt
    • 50 g gekonfijte gember, fijngehakt
    • fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
    • 5 el zonnebloemolie
    • 1 ei
    • 75 g melassestroop
    • 125 g zelfrijzende witte bloem
    • 125 g volkorenbloem (zo mogelijk zelfrijzend)
    • 1 tl bakpoeder
    • 2 tl gemengde kruiden
    • 3-4 el halfvolle melk, zoveel als nodig is
    • Garnering
    • 2 el abrikozenjam
    • 50 g gekonfijte kersen
    • 30 g hazelnoten
    • 40 g gehalveerde pecannoten
    • 40 g gehalveerde walnoten
    • 55 g gekonfijte gember, in schijfjes gesneden
    • poedersuiker om te bestrooien

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Doe alle vruchten in een middelgrote steelpan. Voeg het appelsap toe, zet op een middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook. Dek de pan af en laat 3-4 minuten zachtjes sudderen.
    2. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt afkoelen. Voeg dan de pecannoten, de gember, de citroenschil en het citroensap toe en roer goed.
    3. Verwarm de oven voor op 150 °C. Smeer een tulbandvorm met een diameter van 23 cm in met olie. Klop de zonnebloemolie, het ei en de suiker in een kom tot een smeuïg mengsel.
    4. Zeef de witte en de volkorenbloem, het bakpoeder en de gemengde kruiden boven een grote kom. Voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Voeg de geweekte vruchten en het eiermengsel toe en roer goed. Roer er dan voldoende melk door om een zacht deeg te krijgen.
    5. Schep het deeg in de bakvorm en strijk het glad. Zet de cake in de oven en bak hem 1¼-1½ uur, of tot hij goed is gerezen, stevig en goudbruin is, en de zijkanten loskomen van de wanden.
    6. Laat de cake ten minste 1 uur in de vorm afkoelen voor u hem met een mes losmaakt van de vorm. Pak hem in in vetvrij papier en folie en bewaar hem 2-3 weken voor u hem serveert, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
    7. Voor de garnering: verwarm de jam met 1 tl water en druk hem dan door een zeef. Besmeer de bovenkant van de cake met de jam. Schik daarop de kersen, de noten en de gekonfijte gember en druk alles voorzichtig in de jam. Bestrooi de cake ten slotte met de poedersuiker.

    Pluspunten

    • Gedroogde vijgen zijn een goede bron van voedingsvezels en bevatten stoffen die een mild laxerende werking hebben. Door fruit te drogen worden de voedingsstoffen geconcentreerd, zodat het veel calcium en ijzer bevat. * • Pecannoten zijn een goede bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren, en ze bevatten vitamine E, foliumzuur en voedingsvezels.

    Variaties en tips

    • U kunt de cake ook in een broodvorm van 1,5 liter bakken. De cake snijdt dan een stuk gemakkelijker. * • Laat het fruit in kersenbrandewijn weken in plaats van in appelsap.

    Bevat per portie

    ✓ B6, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren