Warme kasha-zeevruchtensalade

    Warme kasha-zeevruchtensalade

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kasha, of geroosterde boekweitkorrels, is een ongewone basis voor een maaltijdsalade, maar biedt aangename afwisseling voor pasta en rijst. Door veel verse rauwe groenten, zoals sugar snaps, komkommer, venkel en radijsjes, toe te voegen geeft u het gerecht niet alleen kleur en smaak, maar ook waardevolle voedingsstoffen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g kasha (geroosterde boekweit)
    • 600 ml groentebouillon
    • 3 el zonnebloemolie
    • 1 pakje gemengde zeevruchten uit de diepvries, circa 400 g, ontdooid
    • 1 komkommer, in blokjes gesneden
    • 200 g sugar snaps, in dunne plakjes gesneden
    • 1 venkelknol, circa 250 g, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
    • 125 g radijsjes, in dunne plakjes gesneden
    • 1 vel nori zeewier om te garneren
    • Verse kruidendressing
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el wittewijnazijn
    • 1 tl dijonmosterd
    • 2 el fijngehakte verse gemengde kruiden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Doe de kasha in een steelpan met antiaanbaklaag, giet de bouillon erover en breng aan de kook. Dek af en laat circa 5 minuten sudderen of tot de kasha alle bouillon heeft geabsorbeerd.
    2. Voeg 2 eetlepels van de olie toe, dek af en laat 10 minuten bakken. Haal het deksel dan van de pan en ga met een vork door de kasha om de korrels los te maken. Laat op een heel laag vuur onafgedekt nog 1 uur bakken en ga om de 10 minuten met een vork door de kasha om de korrels weer los te maken.
    3. Maak ondertussen de dressing. Doe alle ingrediënten in een kom en klop ze goed door elkaar.
    4. Verhit de resterende eetlepel olie in een wok of grote braadpan. Voeg de zeevruchten toe en roerbak ze 2-3 minuten op een middelhoog vuur, of tot ze heet zijn. Voeg ze dan met de kom-kommer, de sugar snaps, de venkel en de radijsjes aan de kasha toe. Besprenkel met de dressing en meng voorzichtig.
    5. Rooster het vel zeewier door het met elke kant boven de vlam van een gasbrander te houden tot het donker en krokant wordt. Knip het met een schaar in fijne reepjes, strooi het over de salade en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Vervang de sugar snaps door peultjes. * • In plaats van gemengde zeevruchten gebruikt u 400 g kip- of kalkoenfilet of mager rund- of lamsvlees, in dunne reepjes gesneden. Roerbak het vlees tot het gaar is en meng het dan met de kasha en de groenten. * • Voor kasha-hamsalade vervangt u de zeevruchten door 250 g magere gekookte ham, in reepjes. Maak een dressing op basis van soja door 4 eetlepels extra vergine olijfolie, 1 eetlepel ciderazijn, 2 theelepels lichte sojasaus, 2 theelepels vloeibare honing en 1 theelepel grove mosterd te mengen en breng op smaak met peper en zout. Vervang de sugar snaps, venkel en radijsjes door 2 fijngesneden worteltjes, 175 g gescheurde paksoi en 1-2 fijngesneden of grofgeraspte courgettes met de komkommer. Werk de salade af door er 3-4 eetlepels zonnebloempitten in plaats van nori zeewier over te strooien.

    Pluspunten

    • Boekweit komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en werd aan het einde van de Middeleeuwen in Europa geïntroduceerd. Het bevat vitamine A en enkele B-vitaminen. * • Sugar snaps zijn een goede bron van vitamine C en ze bevatten meer voedingsvezels dan gewone erwten. Dat is omdat de eetbare peul de hoeveelheid voedingsvezels verhoogt.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, koper, selenium, zink * ✓✓ B1, B6, C, E, niacine, ijzer, kalium * ✓ A, B2, foliumzuur, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren