Wildsoep met bessensaus

    Wildsoep met bessensaus

    3keer bewaard
    1uur55min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze soep heeft een stevige vleessmaak, zoals bijvoorbeeld de traditionele ossenstaartsoep, maar is gemaakt van mager hertenvlees. De heerlijk pittige en fruitige zwarte-bessensaus vult deze rijke soep perfect aan.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 300 g hertengehakt
    • 8 jeneverbessen, geplet
    • 100 ml rode wijn
    • 150 g aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
    • 200 g knolselderij (gewogen nadat hij is geschild), in blokjes gesneden
    • 150 g knolraap (gewogen nadat hij is geschild), in blokjes gesneden
    • 125 g worteltjes, in blokjes gesneden
    • 1 l runderbouillon
    • peper en zout
    • fijngehakte peterselie of verse koriander om te garneren
    • 24 haverkoekjes (circa 250 g)
    • Zwarte-bessensaus
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 3 grote sjalotjes, elk in 8 partjes gesneden
    • 16 jeneverbessen, geplet
    • 3 el fijne suiker
    • 1 el rode-wijnazijn
    • 150 g zwarte bessen, vers of uit de diepvries

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 55min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verhit de olie in een braadpan en voeg de ui en knoflook toe. Laat 10 minuten bakken terwijl u af en toe roert, tot de ui zacht is en een beetje bruin wordt.
    2. Voeg het hertengehakt en de jeneverbessen toe en laat 5 minuten bakken op een hoog vuur, tot het gehakt bruin is. Roer, zodat het gehakt uit elkaar valt. Voeg de rode wijn, aardappelen, knolselderij, knolraap, worteltjes en bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, temper het vuur en dek de pan af. Laat de soep 30 minuten zachtjes sudderen.
    3. Maak ondertussen de zwarte-bessensaus. Verhit daarvoor de olie in een kleine koekenpan en voeg de sjalotjes toe. Laat circa 5 minuten bakken terwijl u af en toe roert, of tot de sjalotjes zacht zijn. Voeg de jeneverbessen, de suiker, de azijn en 4 eetlepels water toe, laat 5-7 minuten hevig koken of tot de saus is ingedikt. Voeg de zwarte bessen toe en laat nog 2-4 minuten koken of tot het mengsel een dikke saus is geworden. Laat afkoelen.
    4. Pureer de soep in een keukenmachine of mixer. Doe de soep weer in de pan en verhit deze langzaam. Schep de soep in voorverwarmde kommen en schep boven op elke portie een lepel zwarte-bessensaus. Bestrooi met de fijngehakte peterselie of koriander en serveer met de haverkoekjes en de rest van de saus.

    Variaties en tips

    • Voor varkenssoep met cider vervangt u het hertengehakt door mager varkensgehakt en de wijn door cider. Laat de jeneverbessen weg en voeg 1 theelepel fijngehakte verse salie toe. * • Voor een verfrissende appelsaus vervangt u de zwarte bessen door 150 g appels, geschild, in blokjes gesneden en gekookt, en het water door 4 eetlepels cider. Voeg 1 theelepel fijngehakte verse salie toe in plaats van de jeneverbessen en verminder de suiker tot 2 eetlepels.

    Pluspunten

    • Hertenvlees bevat uitzonderlijk weinig vetten in vergelijking met andere soorten vlees, namelijk 1,1 g vet per 100 g. Rundvlees bevat 4,6 g vet en kip 4,3 g vet per 100 g. * • De schil van zwarte bessen bevat bio- actieve stoffen die ontstekingswerende eigenschappen hebben en de groei remmen van bacteriën in de darm, zoals E. coli.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ C, kalium * ✓ ✓ A, B1, B6, ijzer, koper, zink * ✓ B2, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren