Winterse groentestoofpot

    Winterse groentestoofpot

    4keer bewaard
    1uur15min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Gezond koken is helemaal niet moeilijk of tijdrovend. Voor deze eenvoudige stoofpot hebt u geen ellenlange lijst exotische ingrediënten nodig en als voorbereiding hoeft u de groenten alleen maar te snijden. Zo maakt u met gemak van alledaagse groenten een stevige wintermaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 uien, elk in 6 stukken gesneden
    • 3 worteltjes, in stukjes gesneden
    • 3 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
    • 400 g bataten of koolrapen, in stukken gesneden
    • 1 l hete groentebouillon
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 3 stengels prei, circa 300 g in totaal, in dikke schijven gesneden
    • 150 g parelgort
    • 2 tl gedroogde salie
    • zout en peper
    • 3 el grof gesneden peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de uien, de worteltjes, de bleekselderij, de bataten of de koolrapen en de bouillon in een vuurvaste schotel. Breng aan de kook. Als u geen vuurvaste schotel hebt kunt u dit ook in een grote pan doen en het geheel daarna overdoen in een ovenvaste schotel.
    2. Voeg de knoflook, de prei, de parelgort en de salie toe en breng op smaak. Roer goed. Dek de schotel af en zet gedurende circa 1 uur in de oven, of tot de groenten net gaar zijn en de parelgort zacht.
    3. Bestrooi met de peterselie en serveer. Dikke sneden boerenbrood passen er uitstekend bij.

    Variaties en tips

    • Ook een combinatie van linzen en parelgort smaakt heerlijk in deze stoofpot. Gebruik daarvoor 100 g parelgort en 50 g linzen. Voeg na 30 minuten koken 1 appel toe, zonder klokhuis en in schijfjes gesneden. Bestrooi de stoofpot net voor het serveren met 50 g hazelnoten, geroosterd en grof gesneden, en de fijngesneden peterselie. * • Andere groenten die u aan de stoofpot kunt toevoegen zijn bijvoorbeeld pastinaken, meiknol en geschilde stukken pompoen. * • Vervang de bouillon door droge cider en voeg 50 g gedroogd fruit toe, fijngesneden, om het geheel een beetje zoeter te maken. * • Laat de stoofpot 45-50 minuten zachtjes sudderen op het vuur in plaats van in de oven. Roer er af en toe door.

    Pluspunten

    • Gerst zou een kalmerende werking hebben op de darmen en de urinewegen. Lange tijd beschouwde men het als een versterkend middel voor mensen die herstellende waren van een ziekte; het zou ook goed zijn voor iedereen die stress heeft of moe is. * • Gerst schijnt bepaalde voedingsvezels te bevatten die een cholesterolverlagende eigenschap bezitten. * • Wortelgroenten en prei bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. * • De ingrediënten worden niet eerst gebakken voor ze aan de stoofpot worden toegevoegd, het resultaat bevat dus weinig vet. Als u er brood bij serveert, wordt dit een gezonde, koolhydraatrijke maaltijd.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur * ✓ niacine, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren