Wortelbrood

    Wortelbrood

    9keer bewaard
    4uur15min


    Maak dit als eerste!

    Eet dit heerlijke brood als brunch, gezonde snack of bij de avondmaaltijd. Serveer het in zijn geheel en maak de bolletjes pas aan tafel los van elkaar. Het gistdeeg wordt op smaak gebracht met verse wortelpuree, de geraspte worteltjes en de lente-uitjes geven het brood meer kleur en structuur.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 16 kleine broodjes of "bolletjes"

    • 375 g worteltjes
    • 400 g witte bloem
    • 2 tl zout
    • 1 zakje instantgist
    • 125 ml halfvolle melk
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • circa 150 g volkorenbloem
    • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 1 ei, licht geklutst

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur45min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:4uur15min 

    1. Snijd 250 g van de worteltjes fijn en rasp de rest grof. Zet de geraspte worteltjes opzij. Kook de fijngesneden worteltjes in zo weinig mogelijk water gedurende 12-14 minuten of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en pureer ze in een keukenmachine of mixer, of maak er met een vork een zachte puree van. Leg de puree in een nylonzeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit, maar let op dat u de worteltjes zelf niet door de zeef drukt. Laat de puree nog even in de zeef boven een kom uitlekken.
    2. Meng de witte bloem, het zout en de gist in een kom. Verhit de melk met 125 ml water tot het lauw is, doe dit over in een grote kom, en voeg de wortelpuree en de olie toe. Roer het bloemmengsel erdoor, zodat een zacht deeg ontstaat. Voeg langzaam de volkorenbloem toe tot er een goed samenhangende massa ontstaat.
    3. Kneed het deeg op een lichtbebloemd oppervlak gedurende 10 minuten tot een bal; het moet zacht en vochtig blijven. Bestrijk een grote kom met olie en leg het deeg erin. Dek af met plastic folie en laat op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen, tot het is verdubbeld in volume.
    4. Vet twee ronde bakvormen met een diameter van 20 cm in en bedek de bodem met ingevet bakpapier. Kneed het deeg nog 2 minuten en druk het dan iets plat. Strooi er de geraspte worteltjes en de lente-uitjes over en kneed ze erdoor. Als de worteltjes het deeg te vochtig maken, strooi er dan nog wat extra bloem over en blijf kneden tot alles goed is gemengd.
    5. Verdeel het deeg in twee stukken. Snijd elke helft in 8 gelijke porties. Rol de porties tot balletjes en schik er 8 in iedere bakvorm; leg een balletje in het midden en de rest eromheen. Dek de bakvormen af met een theedoek (plastic folie kan aan het deeg gaan kleven tijdens het rijzen) en laat het deeg 1 uur rijzen, of tot het is verdubbeld in volume.
    6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smeer de bovenkant van de broden in met het geklutste ei en bak ze vervolgens ongeveer 30 minuten, of tot ze goudbruin kleuren. Om te controleren of het brood gaar is, haalt u het uit de vorm en klopt u met uw knokkels op de onderkant. Het brood moet hol klinken, anders bakt u het nog 5 minuten en test u het opnieuw.
    7. Haal het brood uit de vorm en leg het op een rooster om af te koelen. Serveer het warm of op kamertemperatuur. U kunt het tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos, of tot 3 maanden in de diepvries.

    Variaties en tips

    • Nadat het deeg in tweeën is verdeeld, kunt u het iedere gewenste vorm geven. Leg de broden op een ingeoliede bakplaat of in 2 vormen van 0,5 l. Laat ze rijzen tot ze zijn verdubbeld in volume en bak ze zoals in het hoofdrecept. * • Voor een spinaziebrood kookt en pureert u 400 g jonge spinazie. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Gebruik dit in plaats van de wortelpuree. Vervang de geraspte worteltjes door 2 el fijngesneden vers bieslook en voeg het samen met de lente-uitjes toe aan het deeg. * • Voeg samen met de groentepuree (van worteltjes of spinazie) 2-3 el fijngesneden verse kruiden toe, bijvoorbeeld peterselie, salie, tijm of dragon.

    Pluspunten

    • Worteltjes en volkorenbloem zorgen samen voor voedingsvezels die belangrijk zijn voor het regelen van de hoeveelheid vet en suiker in het bloed, en die een goede werking van de darmen bevorderen.

    Bevat per bol

    ✓✓✓ A * ✓ B1, B6, foliumzuur, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren