Worteltaart met paranoten

    Worteltaart met paranoten

    7keer bewaard
    1uur20min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Met deze heerlijke Amerikaanse worteltaart eten uw kinderen groenten zonder dat ze het beseffen. De romige topping wordt gemaakt met ricotta, waardoor hij minder vet is dan de traditionele.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 175 g zelfrijzende volkorenbloem
    • 175 g zelfrijzende witte bloem
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 100 g paranoten
    • 50 g rozijnen
    • 150 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 200 ml zonnebloemolie
    • 4 grote eieren
    • 200 g worteltjes (circa 3 stuks), fijngeraspt
    • fijngeraspte schil en sap van ½ sinaasappel
    • Sinaasappel-ricottaglazuur
    • 250 g ricotta
    • 50 g poedersuiker, gezeefd
    • fijngeraspte schil van ½ sinaasappel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm met een diameter van 20 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
    2. Zeef de volkoren- en de witte bloem en de kaneel boven een grote kom. Voeg ook de zemelen uit de zeef toe. Hak circa tweederde van de paranoten grof en roer ze door de bloem, samen met de rozijnen. Snijd de rest van de paranoten overlangs in schijfjes en zet ze opzij.
    3. Klop in een andere kom met een houten lepel de suiker en de olie goed door elkaar. Klop de eieren er een voor een doorheen en roer er dan de geraspte worteltjes, de sinaasappelschil en het sap door. Meng het wortelmengsel met een grote metalen lepel heel voorzichtig door het bloemmengsel.
    4. Schep het deeg in de bakvorm. Bak de cake gedurende 50 minuten tot hij is gerezen en stevig is. Laat 5 minuten in de vorm afkoelen, leg hem dan op een rooster en haal het bakpapier eraf. Laat helemaal afkoelen.
    5. Voor de topping: doe de ricotta in een kom, voeg suiker en sinaasappelschil toe; meng met een houten lepel.
    6. Als de cake is afgekoeld, verdeelt u de topping over de cake. Strooi er de opzij gehouden schijfjes paranoten over en laat er enkele uit steken. U kunt de cake afgedekt in de koelkast tot 3 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Volkorenbloem is een goede bron van B-vitaminen, maar ook van ijzer en zink. Daarnaast bevat volkorenbloem voedingsvezels, vooral onoplosbare. * • Worteltjes zijn een van de beste bronnen van het antioxidant bètacaroteen, dat de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. De meeste groenten leveren rauw de grootste hoeveelheid voedingsstoffen, maar worteltjes hebben meer te bieden wanneer ze zijn gekookt. Dat komt doordat het kookproces de stevige celwanden afbreekt, zodat het lichaam het bètacaroteen gemakkelijker kan opnemen.

    Variaties en tips

    • Vervang de paranoten door cashewnoten of macadamianoten. * • Vervang de ricotta door kwark. Voor een honingglazuur mengt u de ricotta of de kwark met 1 el vloeibare honing en 1 el poedersuiker. * • Voor een meer exotische versie van deze cake laat u een blik ananas in eigen nat, circa 225 g, uitlekken en snijdt u de ananas fijn. Dep de ananas droog tussen keukenpapier. Gebruik slechts 150 g geraspte worteltjes en voeg de ananas samen met de worteltjes toe. Laat het sinaasappelsap weg en gebruik pecannoten in plaats van paranoten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, E, selenium * ✓✓ B1, B12, koper, zink * ✓ B2, B6, foliumzuur, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren