Wraps met lamsvlees en pruimen

    Wraps met lamsvlees en pruimen

    2keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Met deze wraps vol knapperige rauwe groenten en sappige vruchten biedt u uw gasten een verfrissend, licht en smakelijk hapje. U kunt ze zowel warm als op kamertemperatuur serveren. Dien ze op als hoofdgerecht of als voorgerecht voor 8 personen. De combinatie met dungesneden plakjes komkommer, lente-uitjes en dipsaus, is perfect.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g magere lamsfilets van de nek, zonder vet
    • 1½ el sojasaus
    • 6 lente-uitjes
    • ¼ komkommer, circa 150 g
    • 6 zoete, rode pruimen, circa 350 g
    • 16 grote, knapperige blaadjes bindsla
    • 16 rijstvelletjes (toko)
    • Dipsaus van sesamzaad
    • 5 tl geroosterde sesamolie
    • 1 el fijngeraspte verse gember
    • ½ el sesamzaadjes
    • 2 tl sojasaus
    • 1 tl fijne suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Maak eerst de dipsaus. Doe alle ingrediënten in een pot die goed afsluitbaar is en schud goed. Zet de saus dan opzij.
    2. Snijd elke lamsfilet overlangs in 3 stukken en snijd elk stuk in lange plakjes. Meng de plakjes in een kom met de sojasaus en zet ze opzij.
    3. Snijd de lente-uitjes overlangs door en snijd ze fijn. Leg een kleine hoeveelheid van de lente-uitjes opzij om te garneren en doe de rest op een groot bord. Snijd de komkommer overlangs door en verwijder de zaden met een theelepel en snijd de komkommerhelften dan in dunne plakjes. Doe ze op het bord.
    4. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Snijd de pruimen in lange, dunne plakjes. Voeg ze toe aan het bord met de lente-uitjes en de komkommer.
    5. Spoel en droog de sla en verwijder de nerf. Scheur van de blaadjes 16 stukken die groot genoeg zijn om de rijstvellen te bekleden. Scheur de rest van de sla in kleine stukken en voeg ze toe aan het bord met de groenten en de pruimen.
    6. Verhit een grote braadpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Voeg de helft van het vlees toe en roerbak het gedurende 3-5 minuten. Schep het met een schuimspaan op een bord. Roerbak daarna de rest van het vlees en doe het op het bord. Houd warm.
    7. Giet 1 cm heet water in een schotel waar alle rijstvellen in passen. Leg een schone theedoek op het werkblad. Maak de wraps een voor een. Doop een rijstvel gedurende 20-25 seconden in het water, zodat hij een beetje zachter wordt. Leg hem dan op de theedoek en dep hem droog. Leg een blaadje sla in het midden van het rijstvel, schep er een lepel lamsvlees op en daarna een beetje van het mengsel van de lente-uien, de komkommer, de pruimen en de sla. Plooi de wrap dicht. Herhaal dit met de andere wraps.
    8. Schud met de dipsaus en giet in een kleine kom. Schik de wraps op een bord en bestrooi met de rest van de lente-uien. Serveer met de dipsaus of geef die los in een kommetje.

    Variaties en tips

    • Dit is een goede manier om restjes lams-, rund- of varkensvlees te verwerken. * • Vervang de komkommer en de pruimen door 300 g fijngeraspte worteltjes en 300 g fijngeraspte courgettes. * • Andere vitaminerijke rauwe groenten die goed passen bij dit gerecht met lams-, rund- of varkensvlees zijn fijngesneden paprika's, taugé, alfalfa, fijngesneden peultjes en in dunne plakjes gesneden champignons. * • Bestrooi de vulling met fijngehakte verse koriander, bieslook of peterselie voor u de wrappers oprolt. * • Fijngesneden, uitgelekte waterkastanjes geven de vulling meer structuur. * • Gekoelde schijfjes mango of papaja kunnen de pruimen vervangen. * • Ingemaakte schijfjes gember, verkrijgbaar in enkele speciaalzaken, kunnen de pruimen vervangen en leveren een pittige smaak. * • Voor een pikante smaak schept u op de sla een beetje wasabi (Japanse mierikswortel). * • Voor een snelle dipsaus kunt u ook pruimensaus kopen. * • Voor een pikante dipsaus voegt u een wat geplette gedroogde chilipeper toe.

    Pluspunten

    • Hoewel lamsvlees vetter is dan ander vlees, zorgen de fok- en verwerkingstechnieken ervoor dat de magere stukken tweederde minder vetten bevatten dan twintig jaar geleden. Bovendien bestaat het grootste deel van de vetten uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart. * • Pruimen leveren nuttige hoeveelheden voedingsvezels en bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, zink * ✓✓ koper, magnesium * ✓ A, B2, C, foliumzuur, ijzer, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren