Pizzeria pizzabodem

    Pizzeria pizzabodem

    4keer bewaard
    40min


    169 personen hebben dit gemaakt

    Een eenvoudige pizzabodem waar je nog wat aan moet werken als je geen ervaring hebt met pizza oprekken en in de lucht gooien. Het recept geeft een keuze uit twee methodes: het deeg ‘s nachts laten rijzen in de ijskast, of het meer gebruikelijke sponsdeeg.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 3 afgestreken theelepels gedroogde gist
    • 350 ml water
    • 375 g bloem
    • 1 volle theelepel grof zeezout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:40min 

    1. METHODE 1: HET DEEG RIJST ‘S NACHTS IN DE IJSKAST. Los in een grote kom de gist op in het water. Roer de helft van het meel en het zout erdoor en meng het goed. Doe dan al roerend, beetje bij beetje, steeds een handvol van de rest van het meel erbij en klop het deeg met krachtige slagen tot een stijve, samenhangende massa. Leg het dan op een met wat bloem bestoven werkoppervlak en kneed het ongeveer een kwartier, tot het prettig aanvoelt. Doe het deeg in een met wat deeg bestoven kom, dek de kom af met plasticfolie en zet het 1 nacht in de ijskast.
    2. METHODE 2: SPONSDEEG. Los de gist op in 125 ml water in een grote kom. Doe er 115 g meel bij en meng het goed. Dek de kom af met plastic folie en laat het sponsdeeg ongeveer een uur rijzen. Doe dan al roerend de rest van het water, meel en zout erbij en klop met krachtige slagen tot een stijve, samenghangende massa. Leg die op een met wat bloem bestoven werkoppervlak en kneed het ongeveer een kwartier, tot het prettig aanvoelt. Doe het deeg in een met wat deeg bestoven kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het iets van 2 tot 3 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
    3. Druk het deeg plat met een vuist en leg het dan op een licht met bloem bestoven werkoppervlak. Verdeel het in twee gelijke delen, en rol die uit tot ongeveer half het formaat van een pizza. Laat het deeg 10 tot 15 minuten rusten (maak in die tijd de pizzavulling klaar.) Verwarm de oven voor op 230 C.
    4. Strijk wat bloem over je handen, leg een van de schijven deeg op je knokkels en rek die schijf voorzichtig wat op en slinger hem vervolgens (voorzichtig!) een paar keer rond tot hij groot genoeg is. Leg de pizza op een licht ingevette pizzavorm of bakplaat. Maak zo ook een pizzabodem van de tweede schijf deeg.
    5. Strijk de pizzasaus uit over de bodem en leg de vulling erop; bak hem 8 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot hij goudbruin is. Laat de gebakken pizza nog 5 minuten afkoelen voor het opdienen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren