Plattelandsbrood

  (19)
  1 uur 25 minuten

  Je begint de dag tevoren al aan dit zuurdesembrood en dat maakt het extra lekker en perfect voor sandwiches. Meng en kneed het deeg in de broodbakmachine, maar bak het af in de oven. Als je luchtiger brood wilt, kneed het dan minder lang en voeg meer vloeistof toe.


  22 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 15 

  • 175 ml water
  • 1/2 afgestreken theelepel gedroogde gist
  • 225 g bloem
  • 225 ml water
  • 1 afgestreken theelepel gedroogde gist
  • 275 g bloem
  • 5 eetlepels (40 g) volkorenmeel
  • 1/2 afgestreken theelepel zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur25min 

  1. Doe de dag voordat je het brood maakt 175 ml water, 1/2 afgestreken theelepel gist en 225 g bloem in het broodblik van je broodbakmachine. Laat het 5 minuten kneden, stop de machine dan en laat het deeg ‘s nachts rijzen.
  2. Doe de volgende dag dit zuurdesem-meelmengsel in een bakje dat niet van metaal is. Neem 75 g ervan voor het recept en vries de rest in voor een andere keer.
  3. Meng in een grote kom de 75 g zuurdesem-starter, 250 ml water, 1 afgestreken theelepel gist, 275 g bloem en het zout. Doe het dan in de bak van de broodmachine en laat het 10 minuten kneden. Neem het deeg uit de machine en leg het in een licht geoliede kom, dek die kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is; ongeveer 2 uur. Druk dan een vuist in het deeg, kneed het licht met de hand en laat het nog eens rijzen tot het in volume verdubbeld is; ongeveer 1 uur.
  4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkoppervlak en vorm het tot een rond brood. Leg dat op een met maïsmeel bestoven bakplaat. Dek het af en laat het deeg weer rijzen tot het bijna in volume verdubbled is, ongeveer 40 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 C.
  5. Sproei wat water over het brood en zet het in de oven. Besproei het brood de eerste 10 minuten om de 2 minuten met water. Bak het brood 40 minuten; het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (19)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren