Kip met kweepeer en saffraan

  1 uur 40 minuten

  Deze langzaam gegaarde kip met kweepeer en saffraan is makkelijk te maken. De karakteristieke smaak is vooral te danken aan de kweeperen. Het zijn heerlijke aromatische vruchten die helaas moeilijk te vinden zijn. Gelukkig zijn ze de laatste jaren steeds vaker te vinden op boerenmarktjes en bij de beter gesorteerde groenteboer. Mijn advies: koop er veel van als je ze tegenkomt en maak ze in als jam of gelei. Deze kan lang bewaard worden en is uitstekend geschikt voor recepten zoals deze.

  HV

  Utrecht, Nederland
  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 4 kippenpoten
  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 middelgrote kweepeer (of 6 el kweepeerjam)
  • saffraan (hoeveelheid afhankelijk van de kwaliteit, minimaal 1 draadje)
  • 1 el korianderzaad
  • 2 tl komijn
  • 4 pimentbessen
  • 4 takjes tijm
  • 2 el walnoten
  • olijfolie en boter om te bakken
  • zout, peper en suiker naar smaak

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur40min 

  1. Doe de saffraan in een kommetje en doe daar een paar eetlepels kokend water bij.
  2. Snij de uien in ringen en smoor deze ca. 5 minuten in een pan met een eetlepel olijfolie. Draai het vuur dan hoger en bak ze lichtbruin. Neem ze dan uit de pan.
  3. Verwijder in de tussentijd het vel van de kippenpoten en maak een aantal inkepingen in het vlees. Braad de poten aan met een klontje boter.
  4. Hak onderwijl de knoflook fijn en maal of wrijf de kruiden fijn. Draai het vuur laag en voeg de knoflook toe. Laat deze even garen en voeg dan de kruiden toe.
  5. Maak de kweepeer schoon, was de schil en snij lelijke plekken weg. Snij de kweepeer in kwarten en vervolgens in stukken van ca. 1 cm dik. Laat de pitten en het klokhuis zitten. Doe de stukken vruchtvlees bij de kip, voeg de saffraan toe en roer alles goed door elkaar.
  6. Gebruik een slowcooker, of dek de pan goed af en zet deze ca. 1 1/2 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Je kunt de pan ook op een zo laag mogelijk vuur laten sudderen. Het gerecht is klaar als de kip gaar is en de kweepeer zacht is.
  7. Neem de kippenpoten uit de pan, wrijf de kweepeer fijn en laat de saus onder voortduren roeren inkoken. Controleer de smaak en voeg eventueel zout, peper en suiker toe. Doe de kippenpoten weer terug in de pan en laat dan nog even doorwarmen.
  8. Serveer met gehakte walnoot.

  Kweepeerjam

  Om kweepeerjam te maken, maak je de vruchten schoon. Was de schil en verwijder lelijke plekken. Schillen hoeft niet en het om de typische rode kleur te krijgen laat je de pitten er in zitten. Het klokhuis bevat veel pectine, wat de jam ten goede komt. Snij de kweepeer redelijk fijn als je marmelade wilt maken. Zet het vruchtvlees met weinig water op een laag vuur en laat zachtjes koken tot het zacht is en uit elkaar begint te vallen. Voeg ca. 1 deel pectinesuiker toe op 2 delen kweepeer (of meer naar smaak). Gebruik voor 3 middelgrote kweeperen (ca. 1 kg) het sap van 1/2 citroen, of 1 tl vitamine C poeder. Om gelei of jam te maken wrijf je het zachte vruchtvlees door een fijne, resp. grove zeef. Voor marmelade stamp je het vruchtvlees fijn. Eventueel kun je het ook met de staafmixer pureren. Giet het jam, gelei of marmelade in gesteriliseerde potten en sluit deze goed af.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)