Melktert (Zuid-Afrikaans dessert)

    Melktert (Zuid-Afrikaans dessert)

    16keer bewaard
    1uur45min


    14 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb dit recept van een vriendin die lang in Zuid-Afrika heeft gewoond. Melktaart is daar een klassiek dessert. Een heerlijke taart waar ook de kinderen van smullen.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 taart

    • Voor het deeg
    • 150 gr bloem
    • 1/2 theelepel zout
    • 85 gr koude boter, in blokjes
    • ijskoud water
    • Voor de vulling
    • 500 ml volle melk
    • 1 kaneelstokje
    • 3 eidooiers
    • 40 gr aardappelzetmeel
    • 1 eetlepel maïzena
    • 80 gr suiker
    • 1/2 theelepel bakpoeder
    • 30 gr boter, gesmolten en iets afgekoeld
    • 1 eetlepel vanille extract
    • 3 eiwitten
    • 1-2 eetlepels suiker-kaneel mengsel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 15min in de koelkast  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Bloem en zout mengen. Doe dit met de boter in de keukenmachine en voeg tijdens het pureren net zoveel ijswater toe, tot het deeg zich tot een bal vormt. Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
    2. Rol het deeg uit tussen twee lagen bakpapier en bekleed hiermee de bodem en rand van een taartvorm van 23 cm. Zet de vorm 15 minuten in het vriesvak.
    3. Verwarm de oven voor op 230 graden C / gasovenstand 8. Bodem met steunvulling vullen en de bodem in de voorverwarmde oven 10 minuten blind bakken. Laat de bodem iets afkoelen.
    4. 3/4 van de melk met het kaneelstokje in een pan doen en aan de kook brengen. Van het vuur halen en 15 minuten laten trekken, zodat de melk een kaneelsmaak krijgt.
    5. Klop de eidooiers met de suiker romig. Dan de resterende melk erdoor roeren. Aardappelzetmeel, maizena, suiker en bakpoeder mengen en met een spatel door het eiermengsel roeren.
    6. Haal het kaneelstokje uit de lauwwarme melk (zeven, als het kaneelstokje uit elkaar gevallen is) en het beslag bij de melk gieten. Zet de pan op laag vuur en al roerend opwarmen (laat het niet koken!), tot de pudding wat dikker wordt (in ongeveer 10-15 minuten).
    7. Van het vuur halen en boter en vanille extract erdoor roeren. Laat het mengsel op kamertemperatuur afkoelen.
    8. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
    9. Klop het eiwit stijf en meng dit door de afgekoelde pudding.
    10. Giet het mengsel in de taartbodem en bestrooi met suiker-kaneelmengsel.
    11. Bak de taart 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de temperatuur dan lager naar 160 graden C en bak de taart nog 30 minuten tot de pudding stevig is. Warm of koud serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren