Knoflooksoep (sopa de ajo)

    Knoflooksoep (sopa de ajo)

    5keer bewaard
    1uur


    3 personen hebben dit gemaakt

    Een fris zomers soepje met genoeg pit, stevig genoeg om een maaltijd te maken. De knoflook is hier duidelijk te proeven, maar niet overheersend zwaar. Door deze knoflook langzaam te laten garen krijgt deze een verfijnde, zoete smaak. Erg lekker, maar niet de dag voor een belangrijke meeting...

    HV Utrecht, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 sjalotten of uien
    • 1 rode paprika
    • 8 tenen knoflook (yep: acht!)
    • 8 tomaten
    • 1 l kippenbouillon
    • 1 tl venkelzaad
    • 1 tl komijnzaad
    • ½ tl pimentón (scherp, gerookt paprikapoeder)
    • 3 laurierblaadjes
    • paar takjes tijm
    • flinke bos (platte) peterselie
    • drupje (sherry)azijn
    • peper en zout
    • 4 grote verse eieren
    • 4 dikke plakken brood
    • 50g geraspte manchego of peccorino
    • olijfolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Snipper de sjalotten en doe deze met een paar eetlepels water in een pan.
    2. Zet de pan op een middelhoog vuur, breng het water aan de kook en laat de uien glazig worden. Doe, als het water bijna verdampt is, een scheut olijfolie in de pan. Laat de uien in de olie licht bruinen en neem ze dan uit de pan.
    3. Maak de paprika schoon, snij deze in stukken en bak deze in dezelfde pan. Draai dan het vuur lager en neem de paprika dan uit de pan.
    4. Pel de knoflooktenen en snij deze in ringen. Doe een ruime hoeveelheid olie in de pan en laat daarin de knoflook net gaar worden. Draai dan het voor op de laagste stand, of zet de pan op een waakvlam. Laat de knoflook minstens 15 minuten staan.
    5. Pel intussen de tomaten, snij deze in vieren. Verwijder de pulp met pitten, wrijf dit door een zeef en bewaar het tomatensap.
    6. Wrijf het venkelzaad en komijnzaad met een snufje zout fijn.
    7. Draai het vuur onder de pan met de knoflook iets hoger, doe daar de kruiden bij (venkel, komijn en pimentón, laurierblaadjes en tijm) en laat deze even meewarmen.
    8. Voeg vervolgens de tomaten met het tomatensap toe. Laat deze langzaam zacht worden.
    9. Voeg dan de sjalotten, de paprika en de bouillon en laat alles nog ca. 15 minuten doorwarmen. Verwijder dan de laurierblaadjes.
    10. Verwarm intussen de oven voor op ca. 100°C.
    11. Was de peterselie, snij deze fijn en roer deze door de soep. Proef en maak de soep verder op smaak met zout, peper en een scheutje (sherry)azijn.
    12. Schep de soep op vier diepe borden en strooi een beetje geraspte kaas erover. Breek voorzichtig boven elk bord een ei en zet de borden een paar minuten in de oven tot het eiwit gestold is. De dooier moet nog vloeibaar zijn.
    13. Rooster intussen de plakken brood en snij deze grof in stukken. Verdeel deze over de borden en serveer. Zet de rest van de geraspte kaas op tafel.

    Vooraf maken

    Je kunt deze soep misschien het best een dag tevoren maken. Laat in dat geval de laurierblaadjes in de soep. De smaak krijgt dan meer tijd te ontwikkelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren