Boerenkool met rijst en ham

    Boerenkool met rijst en ham

    4keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Deze ovenschotel levert veel vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen die goed zijn voor uw hart, uw botten en uw immuunsysteem; bovendien helpen ze beschermen tegen kanker en andere chronische ziekten.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 6 

    • 1 eetl. + 1 theel. plantaardige olie
    • 200 g langkorrelige witte rijst
    • 1 kleine ui, in blokjes van 1 cm
    • 4 tenen knoflook, kleingesneden
    • 120 g ham, in blokjes van ½ cm
    • 500 g boerenkool, fijngesneden en gestoomd
    • 400 g tomaten uit blik, kleingesneden, sap opgevangen
    • 1 groot ei, losgeroerd
    • 75 g magere pittige kaas, geraspt
    • 2 eetl. pittige chilisaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschaal van 2 liter inhoud in met 1 theel. olie.
    2. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    3. Verhit intussen de rest van de olie in een middelgrote koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Bak hierin de ui en knoflook circa 5 min. Voeg de ham en boerenkool toe en bak ze 2 min. mee. Schep alles in een kom.
    4. Voeg de rijst en de tomaten toe. Meet in een maatbeker 1¾ dl tomatensap af (eventueel aangelengd met water) en voeg dit toe. Voeg het ei, 50 g kaas en de chilisaus toe aan het boerenkoolmengsel. Schep dit in de ovenschaal en spreid het uit. Strooi de rest van de kaas erover.
    5. Bak de ovenschotel 40 min. in de oven. Laat hem 5 min. rusten alvorens hem te serveren.

    HANDIGE HINT

    Maak deze ovenschotel 's winters, als verse boerenkool op z'n best is. Snijd de steeltjes en het bladgroen apart fijn. Stoom de fijngesneden steeltjes wat langer dan de bladeren, dan worden ze allemaal even gaar.

    WIST U DAT…

    … u zowel gekookte als rauwe ham kunt gebruiken voor dit recept? In Nederland is gekookte ham het bekendst, in zuidelijker landen is dit droge rauwe ham (zoals Ardenner ham). Gekookte ham wordt voor het koken met pekel ingespoten; rauwe ham wordt in een pekelbad gezouten, gewassen, eventueel gerookt en vervolgens gedroogd.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren