Citroenkwarktaart met sultana's

    Citroenkwarktaart met sultana's

    4keer bewaard
    1uur30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Geniet van deze Italiaanse kwarktaart met frisse citroensmaak bij een kopje thee, of serveer hem als dessert. Kwarktaarten bevatten vaak veel vet, maar omdat deze kwarktaart niet wordt gemaakt met een boterrijk deeg en met ricotta in plaats van volle kwark, valt de totale hoeveelheid vet nogal mee.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 50 g sultanarozijnen
    • 3 el cognac
    • een beetje boter
    • 3 el tarwegriesmeel
    • 350 g ricotta
    • 3 grote eierdooiers
    • 85 g fijne kristal suiker
    • 3 el citroensap
    • 1½ tl vanille-extract
    • fijngeraspte schil van 2 grote citroenen
    • Bovenlaag
    • 2 sinaasappels
    • 2 satsuma mandarijnen
    • 1 citroen
    • 4 el citroenmarmelade

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Doe de sultanarozijnen in een kleine kom, doe er de cognac bij en laat ze ten minste 30 minuten weken, of tot bijna alle cognac is geabsorbeerd.
    2. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasovenstand 4). Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm met antiaanbaklaag met beboterd bakpapier. Bestrijk ook de zijkanten van de vorm met een beetje boter. Strooi 1 el griesmeel in de vorm en draai er een beetje mee, zodat de bodem en de zijkanten goed zijn bedekt. Schud er dan het teveel aan griesmeel uit. Zet de vorm weg.
    3. Wrijf de ricotta door een fijne zeef in een kom. Klop er de eierdooiers, de suiker, het citroensap, het vanille-extract en de rest van het griesmeel door. Roer er de citroenschil en de sultanarozijnen met de overgebleven cognac door.
    4. Schep het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak in de oven gedurende 35-40 minuten, of tot de bovenkant bruin is en de zijkanten loskomen van de bakvorm. Zet de oven uit en laat de taart er 2 á 3 uur in afkoelen; zet het ovendeurtje op een kier.
    5. Voor de bovenlaag: schil de sinaasappels, de satsoema's en de citroen en verwijder de witte kernen en de velletjes. Verwijder de vliesjes van de partjes. Warm de marmelade zachtjes op in een kleine steelpan tot hij is gesmolten.
    6. Haal de afgekoelde kwarktaart voorzichtig uit de vorm en leg ze op een bord. Bestrijk met een deel van de gesmolten marmelade en schik er de citruspartjes bovenop. Glazuur ten slotte met de rest van de marmelade. Laat voor het serveren eerst opstijven.

    Bevat per portie

    ✓✓ C * ✓ A, B12, calcium

    Variaties en tips

    • Vervang de sultanarozijnen door fijngehakte gedroogde abrikozen of zure kersen. * • Wilt u een mengeling van citrussmaken, voeg dan de geraspte schil van limoen en sinaasappel toe en laat de sultanarozijnen in sinaasappelsap weken. Vervang het citroensap bovendien door sinaasappelsap. * • Voor de bovenlaag kunt u ook gehalveerde aardbeien, bosbessen en frambozen gebruiken.

    Pluspunten

    • Vaak worden er in kwarktaarten fijngemalen noten verwerkt, zodat de ingrediënten beter gebonden worden. In dit recept gebruiken we daarvoor griesmeel, fijngemalen harde tarwe, en daarmee vermijden we de vetten die noten bevatten. * • De verse citrusvruchten in de bovenlaag leveren veel vitamine C.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren