Crème caramel

  (1)
  1 uur 5 minuten

  Een heerlijk, speciaal nagerecht, maar veel minder vet dan de gebruikelijke versies.


  5 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 170 g + 150 g suiker
  • 5 dl magere melk
  • 2½ dl magere koffiemelk
  • 6 reepjes sinaasappelschil
  • 4 eieren
  • 2 eiwitten
  • ½ theel. vanille-extract

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur5min 

  1. Vermeng in een pannetje 170 g suiker met 1¼ dl water. Breng dit mengsel aan de kook op matig tot hoog vuur en laat het in circa 5 minuten karameliseren en goudbruin kleuren. Schenk de karamel in 8 ramequinbakjes van 1½ dl; draai elk bakje tot de hele bodem bedekt is. Zet de bakjes in een braadslee.
  2. Vermeng in een middelgrote pan de melk, koffiemelk, 4 eetlepels suiker en de sinaasappelschilletjes. Verwarm dit mengsel op matig vuur tot het kookpunt en laat het afgedekt 30 minuten trekken. Verwijder de sinaasappelschilletjes.
  3. Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop in een grote kom de hele eieren, eiwitten, het vanille-extract en de resterende 150 g suiker door elkaar. Zeef de melk onder voortdurend kloppen bij dit eimengsel en klop het goed door elkaar.
  4. Schenk het eimengsel in de geprepareerde bakjes en plaats de braadslee in de oven. Vul de braadslee tot halverwege de bakjes met kokend water. Bak de crème caramel 45 minuten, of tot een in het midden ingestoken mes er schoon uitkomt.
  5. Neem de bakjes uit de braadslee en laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Maak de randen los met een mes en stort de crème caramel op bordjes.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  koekje
  van
  2

  Het recept was goed gelukt. De smaak was goed. De caramel wordt hard als je het in de bakjes hebt gedaan, maar na het bakken en omdraaien is de caramel weer vloeibaar. Ik vond mijn caramel ietsjes verbrand smaken, dus mijn tip is om het pannetje met de suiker al net even voor het mooi bruin is van het vuur te halen en direct in de kommetjes te schenken, het karameliseren gaat nog even door...  -  26 sep 2010