Fruitige Birchermuesli

    Fruitige Birchermuesli

    2keer bewaard
    12uur10min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Het originele recept voor dit voedzame ontbijt werd meer dan een eeuw geleden uitgevonden door dr. Bircher-Benner in zijn ziekenhuis in Zürich. Door ontbijtgranen te weken in een vloeistof, in dit geval melk, zijn ze gemakkelijker verteerbaar. Deze muesli is niet alleen geschikt als ontbijt, maar ook als gezond tussendoortje.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g havervlokken
    • 125 g sultanarozijnen
    • 250 ml halfvolle melk
    • 1 appel, bijvoorbeeld Cox
    • 2 tl citroensap
    • 30 g hazelnoten, grofgehakt
    • 15 g pompoenpitten
    • 1 el sesamzaden
    • 100 g aardbeien, fijngesneden
    • 4 el magere biogarde-yoghurt
    • 4 tl vloeibare honing

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 12uur weken  ›  Klaar in:12uur10min 

    1. Doe de havervlokken en de rozijnen in een grote kom en giet de melk erbij. Roer de ingrediënten tot alles goed is gemengd, dek de kom af en zet in de koelkast. Laat een nacht weken.
    2. De volgende dag, net voor het serveren, verwijdert u het klokhuis en raspt u de appel. Meng de rasp direct met het citroensap, zodat de appelrasp niet bruin wordt.
    3. Voeg de hazelnoten, pompoenpitten en sesamzaden toe aan het havermengsel en voeg al roerend de geraspte appel en aardbeien toe.
    4. Verdeel de muesli voor het serveren over 4 kommen en schep op elke portie een lepel biogarde en honing.

    Een variatie

    • Voor muesli met gemengde granen laat u 25 g havervlokken, 45 g tarwevlokken, 30 g rijstvlokken en 125 g rozijnen weken in 250 ml karnemelk. Kort voor het serveren voegt u al roerend 25 g grofgesneden amandelen en 20 g zonnebloempitten toe. Voeg ten slotte nog 1 geprakte banaan en het fijngesneden vruchtvlees van 1 mango toe. Serveer met magere biogarde-yoghurt.

    Pluspunten

    • Yoghurt wordt meestal gemaakt door 2 onschadelijke bacteriën toe te voegen aan melk. Biogarde wordt met behulp van een andere bacterie gemaakt en zou nog meer dan yoghurt een gezond evenwicht tussen de bacteriën in de darm weten te bewaren. * • Haver heeft een lage glykemische index, wat betekent dat haver langzaam wordt verteerd en geabsorbeerd, waardoor het bloedsuikerniveau langzaam gaat stijgen. * • Hazelnoten zijn een goede bron van vitamine E en B-vitaminen, behalve vitamine B12. Net als de meeste andere noten bevatten ze veel vetten, maar het gaat dan meestal om enkelvoudig onverzadigde vetten.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, C, E, calcium, koper, zink * ✓ B2, B6, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties