Gegrilde vruchtenspiesen

    Gegrilde vruchtenspiesen

    2keer bewaard
    27min


    Maak dit als eerste!

    Vruchten op spiesen bereiden, zodat ze heerlijk warm zijn en de suiker licht wordt gekarameliseerd, is een gemakkelijke en leuke manier om van vers fruit te genieten. Het is ook een geweldig idee voor de barbecue, maar zorg er dan wel voor dat de vruchten niet verbranden en laat ze niet te lang in de rook liggen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • ½ middelgrote, rijpe ananas
    • 2 net rijpe, stevige bananen
    • 2 rijpe, maar stevige peren
    • 4 rijpe, maar stevige verse vijgen
    • 2 rijpe, maar stevige perziken
    • sap van 1 citroen
    • 4 tl suiker
    • wat Kaapse kruisbessen (physalis), als garnering
    • Frambozen-sinaasappelcoulis
    • 225 g frambozen
    • geraspte schil en sap van ½ sinaasappel
    • 1½ el suiker, of naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 7min  ›  Klaar in:27min 

    1. Laat 8 bamboespiesen of satéstokjes 20 minuten in koud water weken.
    2. Maak ondertussen de coulis klaar. Pureer de frambozen met de sinaasappelschil, het sap en de suiker met een staafmixer of de keukenmachine. U kunt de puree daarna eventueel zeven om de pitjes van de frambozen te verwijderen. Proef de coulis en voeg indien nodig een beetje meer suiker toe. Zet weg.
    3. Verwarm de grill voor. Maak de ananas, de bananen, de peren, de vijgen en de perziken schoon en snijd ze in mooie, hapklare stukjes. Steek de stukken vervolgens afwisselend op de spiesen, zodat een kleurrijk geheel ontstaat.
    4. Besprenkel de saté met de helft van het citroensap en de suiker. Leg ze 3-4 minuten onder de grill, of tot ze lichtbruin zijn. Draai ze dan om, besprenkel met de rest van het citroensap en de suiker en laat nog 3 minuten onder de grill liggen tot ook de andere kant lichtbruin is en een beetje gekarameliseerd.
    5. Terwijl de saté onder de grill ligt, kunt u de lampionnetjes van de Kaapse kruisbessen openmaken, zodat er een stervormige bloem ontstaat.
    6. Leg op elk bord twee spiesjes, giet er de coulis omheen, garneer met de Kaapse kruisbessen en serveer warm.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ B1, niacine, kalium, koper

    Variaties en tips

    • Vervang de perziken door nectarines. * • Gebruik appels wanneer het niet het juiste seizoen voor perziken is. * • Serveer de vruchtenspiesen zonder ze eerst te grillen, met de coulis. * • Gebruik als garnering plakjes stervrucht (carambola) in plaats van Kaapse kruisbessen.

    Pluspunten

    • Dit heerlijke recept levert ons heel wat belangrijke antioxiderende vitaminen. Zo bevatten frambozen en sinaasappel- en citroensap veel vitamine C en de perziken veel bètacaroteen, waaruit we vitamine A aanmaken. Aangezien het fruit niet lang wordt verwarmd, blijft veel van de vitamine C behouden. * • In deze vruchtencombinatie zitten ook veel voedingsvezels, zowel oplosbare als niet-oplosbare. Niet-oplosbare vezels voorkomen verstopping. Oplosbare vezels uit fruit worden in onze darmen door bacteriën gefermenteerd en maken dan stoffen aan die darmkanker helpen voorkomen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren