Gruyére-kaassoes met ratatouille

    Gruyére-kaassoes met ratatouille

    6keer bewaard
    1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit gerecht ziet er misschien op het eerste gezicht niet zo eenvoudig uit, maar toch is deze grote kaassoes een van de eenvoudigste gerechten om te bereiden. Bovendien kunt u de soes gemakkelijk van tevoren bereiden en net voor het serveren bakken. Ook de vulling van ratatouille kunt u van tevoren klaarmaken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Soesjesdeeg
    • 50 g boter
    • 75 g bloem
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 50 g gruyére, fijngeraspt
    • ¼ tl cayennepeper
    • Geroosterde ratatouillevulling
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote aubergine, in stukken van 2 cm gesneden
    • 2 courgettes, in stukken van 2 cm gesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in blokjes gesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en in blokjes gesneden
    • 1 ui, fijngesneden
    • 3 knoflookteentjes, fijngesneden
    • 1 blik kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 3 el peterselie, fijngehakt
    • 2 el verse tijm, fijngehakt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak eerst de geroosterde ratatouille. Besprenkel de bodem van een grote ovenschaal met de olie en voeg de aubergine, courgettes, rode en groene paprika, ui en knoflook toe. Meng, zodat de groenten goed bedekt zijn met de olie. Bak de groenten 35-40 minuten of tot ze goudbruin en zacht zijn. Draai de groenten na 20 minuten om.
    2. Maak ondertussen het soesjesdeeg. Doe de boter en 150 ml water in een pan. Verhit de pan langzaam tot de boter is gesmolten en breng aan de kook. Zodra het water kookt, haalt u de pan van het vuur en voegt u de bloem toe. Roer met een houten lepel tot het mengsel een bal vormt. Laat 2 minuten afkoelen en doe dan langzaam de eieren erbij, zodat een smeuïg, stevig deeg ontstaat. Voeg al kloppend de kaas en de cayennepeper toe.
    3. Schep het soesjesdeeg tegen de rand van een ingevette, diepe ronde of ovalen vuurvaste schaal met een inhoud van 1,2 liter. Zet de schaal in de oven (op dezelfde temperatuur) en laat circa 25 minuten bakken, of tot het deeg goed is gerezen en goudbruin is. (Open de oven niet tijdens het bakken!)
    4. Als de soes bijna klaar is, doet u de kievitsbonen in een pan. Voeg de tomaten met hun sap, peterselie, fijngehakte tijm en peper en zout naar smaak toe. Laat op een laag vuur circa 5 minuten koken, terwijl u af en toe roert, tot de saus warm is.
    5. Voeg de geroosterde groenten toe aan het bonenmengsel en roer alles voorzichtig door elkaar. Schep de vulling in het midden van de vers gebakken soes en serveer.

    Pluspunten

    • Als kaas wordt verwarmd, gaan er slechts weinig voedingsstoffen verloren. * • Door groenten in de oven te bakken komt hun volle smaak tot uiting en wordt er weinig vet gebruikt tijdens de bereiding. * • Knoflook is een bron van de bio-actieve stof allicine, die zowel schimmelwerende als ontstekingsremmende eigenschappen zou hebben. Allicine komt vrij als de knoflook wordt doorgesneden, gelept of uitgeperst en veroorzaakt de typische knoflooksmaak en -geur.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, B12, E, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, zink * ✓ B2, niacine, koper, selenium

    Variaties en tips

    • Maak 4 soezen in plaats van een soezenring. Schep het soesjesdeeg in hoopjes op een licht ingevette bakplaat. Laat de soesjes 15-20 minuten bakken, of tot ze zijn gerezen en goudbruin zijn. Snijd ze open en vul ze met de ratatouille. * • Vervang de gruyére door emmentaler of fontina en de cayennepeper door 4 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden, en 2 eetlepels schoongemaakte en fijngehakte peterselie. * • Voor een soes met prei en champignons bakt u 1 stengel prei, in schijfjes gesneden, in 1 eetlepel zonnebloemolie en voegt u 500 g kastanjechampignons, in schijven gesneden, en 1 uitgeperst knoflookteentje toe. Laat 5 minuten bakken, of tot de champignons zacht zijn en hun vocht hebben verloren. Voeg 3 eetlepels fijngehakte peterselie, 2 eetlepels fijngehakte verse tijm en 1 blik zwarte-ogenbonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, toe. Breng op smaak. Verhit langzaam en gebruik dit mengsel als vulling.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren