Honingpudding met kumquats

    Honingpudding met kumquats

    11keer bewaard
    2uur


    3 personen hebben dit gemaakt

    Een aangenaam en licht, traditioneel dessert, ideaal voor koude winterdagen, dat bovendien weinig ongezonde verzadigde vetzuren bevat. De kumquats zorgen voor een heerlijke scherpe citrussmaak.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 el vloeibare honing
    • 150 g verse, fijne wittebroodkruimels
    • 100 g rietsuiker
    • 50 g zelfrijzende bloem
    • 1 tl bakpoeder
    • 1 ei, geklutst
    • 2 el halfvolle melk
    • 30 g boter, op kamertemperatuur
    • 225 g kumquats, in schijfjes gesneden (met schil)
    • Custard
    • 2 eieren
    • 1 el suiker
    • 300 ml halfvolle melk
    • 1 tl vanille-extract

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur45min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Doe de honing in een puddingvorm van 1 liter en draai er even mee, zodat de honing de bodem van de vorm bedekt. Zet weg.
    2. Doe de broodkruimels in een grote mengkom. Roer er de suiker, de bloem en het bakpoeder door. Voeg het ei, de melk en de zachte boter toe en meng alles goed door elkaar tot u een stijf beslag hebt.
    3. Schep een kwart van het puddingmengsel in de vorm en schik er de helft van de schijfjes kumquat bovenop. Voeg daarna de helft van de rest van het puddingmengsel toe en bedek met de rest van de schijfjes kumquat. Schep er dan de rest van het puddingmengsel op en druk een beetje aan, zodat de bovenlaag mooi egaal is.
    4. Breng een stoompan of een diepe pan met water aan de kook. Dek de puddingvorm af met plastic folie en maak die stevig vast door een draad rond de vorm te wikkelen. Maak met wat extra draad een handvat en laat de vorm in de stoomkoker zakken. Het water mag niet hoger komen dan halverwege de vorm. Dek af en laat 1¾ uur stomen. Vul indien nodig het water bij.
    5. Maak de custard ongeveer 20 minuten voor het serveren klaar. Klop de eieren met de suiker en 3 eetlepels van de melk in een kom. Doe de rest van de melk in een steelpan met dikke bodem en laat hem bijna aan de kook komen. Giet de hete melk al roerend over de eieren, en giet het mengsel dan weer in de steelpan. Warm al roerend op een laag vuur op tot de saus dik genoeg is, en als een lint van de lepel afloopt. Laat niet koken. Voeg er ten slotte het vanille-extract door.
    6. Als de pudding klaar is, haal hem dan uit de stoomkoker met behulp van het handvat van draad. Haal de folie eraf, leg een bord op de vorm en draai deze om. Als u een beetje schudt, zal de pudding gemakkelijk loskomen. Serveer warm, met de saus.

    Een variatie

    • Vervang de kumquats door sinaasappels.

    Pluspunten

    • Kumquats zijn niet echt citrusvruchten, maar ze zijn er wel nauw mee verwant en ze bevatten ook veel vitamine C. Hoewel men ondertussen niet meer gelooft dat vitamine C een gewone verkoudheid echt kan voorkomen, weet men wel dat het een goede werking van het immuunsysteem bevordert en invloed heeft op de duur van een infectie. * • Melk levert behalve calcium en fosfor, belangrijk voor de beenderen en de tanden, ook eiwit en heel wat B-vitaminen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, C, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren