Ierse stoofschotel met wortelen, aardappelen, uien, prei, meirapen en doperwten

    Ierse stoofschotel met wortelen, aardappelen, uien, prei, meirapen en doperwten

    6keer bewaard
    1uur50min


    12 personen hebben dit gemaakt

    Een klassieker uit de Ierse keuken in een eigentijdse, gezonde versie: wat minder vlees en meer veelkleurige groenten die vitaminen en antioxidanten leveren - maar vooral ook een overheerlijke smaakcombinatie vormen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 theel. plantaardige olie
    • 450 g ontbeende lamsschouder, in blokjes gesneden van 2½ cm
    • 4 aardappelen met rode schil, ongeschild, in blokjes
    • 3 wortelen, geschild, kleingesneden
    • 2 uien, kleingesneden
    • 2 preien, alleen het witte en lichtgroene gedeelte, kleingesneden en afgespoeld
    • 1 grote meiraap, geschild en kleingesneden
    • 2 eetl. bloem
    • 1 laurierblad
    • ½ theel. gedroogde rozemarijn
    • 1 theel. zout
    • ¼ theel. zwarte peper
    • 125 g (diepvries)doperwten, zo nodig ontdooid

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verhit de olie in een grote (braad)pan met anti-aanbaklaag op matig tot hoog vuur. Braad hierin een deel van de blokjes vlees in circa 5 min. rondom goudbruin en schep ze uit de pan. Braad de rest van het vlees op dezelfde manier goudbruin.
    2. Bak in dezelfde pan de aardappelen, wortelen, prei en meiraap 10 min. onder af en toe omscheppen. Voeg 7 dl water, het laurierblad, de rozemarijn, het zout en de peper toe. Breng dit aan de kook en draai het vuur vervolgens laag. Voeg dan de blokjes vlees weer toe. Laat de stoofschotel onafgedekt 50 tot 60 min. sudderen, of tot het vlees mals is. Voeg de doperwten toe, verwarm het gerecht nog 5 min. en serveer het.

    Goede combinatie

    Serveer deze stoofschotel met knapperig volkorenbrood om in het stoofvocht te dippen. Een geschikt nagerecht hierbij is de Savarin met frambozen (zie blz. 273), die nog lekkerder wordt met vanillesaus of vanille-ijs.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Wel lekker, maar niet bijzonder. Makkelijk te maken - 18 feb 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren