Karnemelkflensjes

    Karnemelkflensjes

    5keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze dikke, luchtige flensjes kunt u zo serveren, maar door er fruit, zoals banaan, aan toe te voegen, maakt u ze veel specialer. Bovendien bevatten ze dan meer voedingsstoffen. Deze flensjes worden geserveerd met kaneelyoghurt en een scheutje honing. Serveer ze onmiddellijk, dan zijn ze het lekkerst.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 125 g zelfrijzend bakmeel
    • 125 g patentbloem
    • snufje zout
    • 30 g fijne suiker
    • 2 grote eieren, gescheiden
    • 300 ml karnemelk
    • 1 grote banaan, in dunne schijfjes gesneden
    • 1½ tl zonnebloemolie
    • Om te serveren
    • 6 el Griekse yoghurt
    • ¼ tl gemalen kaneel
    • 6 tl vloeibare honing

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Zeef het bakmeel met de bloem en het zout in een grote kom en voeg de zemelen uit de zeef en de suiker toe. Meng de eierdooiers met de karnemelk en 1 eetlepel koud water. Voeg het mengsel langzaam kloppend toe aan het bloemmengsel, zodat een dik beslag ontstaat.
    2. Klop de eiwitten in een afzonderlijke kom tot ze luchtig zijn. Doe ze bij het beslag en voeg dan de banaan toe.
    3. Verhit een grote koekenpan met een dikke bodem en antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Smeer de bodem als die heet is in met een beetje van de olie. Schep grote lepels beslag in de hete pan en laat voldoende ruimte vrij tussen de hopen beslag. U kunt waarschijnlijk 3 of 4 flensjes tegelijkertijd bakken, afhankelijk van de grootte van uw pan.
    4. Bak de flensjes 1-2 minuten of tot ze goudbruin en stevig aan de onderkant zijn en aan de bovenkant luchtbellen ontstaan. Draai ze met een grote spatel om en laat ze 1-2 minuten aan de andere kant bakken. Haal ze uit de pan en houd ze warm terwijl u de rest van de flensjes bakt. Vet de pan telkens met een beetje olie in.
    5. Meng de yoghurt met de kaneel. Leg op 6 borden telkens 2 warme flensjes, voeg 1 eetlepel van de kaneelyoghurt toe en besprenkel met 1 theelepel honing. Serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Karnemelk is traditioneel de vloeistof die overblijft nadat het romige deel van de melk tot boter is gekarnd. Tegenwoordig wordt karnemelk vaak ook gemaakt door een cultuur toe te voegen aan magere melk. In elk geval bevat botermelk weinig vetten. * • Bananen leveren koolhydraten die gemakkelijk door het lichaam op te nemen zijn en kalium, een essentieel mineraal voor een goede werking van de zenuwen, de spieren en alle lichaamscellen. Ook kinderen lusten meestal graag bananen, waardoor dit een ideaal en gezond ontbijt voor kinderen is.

    Variaties en tips

    • Als u geen karnemelk kunt krijgen is, kunt u ook heel goed 300 ml halfvolle melk vermengen met 1 theelepel citroensap. * • Gebruik in dit gerecht geen volkorenbloem. * • Voeg 2-3 eetlepels sultana- of gewone rozijnen toe, samen met de bananen. * • Voor bosbessenflensjes maakt u het beslag met 225 g zelfrijzende witte bloem en zeeft u er 1 theelepel gemalen piment door. Voeg 175 g verse bosbessen toe aan het beslag in plaats van de banaan. Serveer met een gemengde fruitsalade (zie Bosbessencakejes, bladzijde 44). * • Maak bramenflensjes door 175 g verse bramen toe te voegen in plaats van de banaan.

    Bevat per portie

    ✓✓ calcium * ✓ A, B1, B2, B6, B12, E, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren