Mozzarella in carozza

    Mozzarella in carozza

    5keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Deze klassieke Italiaanse sandwich betekent letterlijk “mozzarella in een koets”. Het is een lekker en snel vegetarisch gerecht. Fijngesneden zongedroogde tomaten en verse blaadjes basilicum versterken de smaak van de kaas, die langzaam smelt en zorgt voor een heerlijk smeuïge structuur in het midden van het brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 sneetjes stevig wit brood, circa 1 cm dik, in totaal circa 325 g
    • 175 g mozzarella, kleingesneden
    • 85 g zongedroogde tomaten in olie, goed uitgelekt en grofgesneden
    • 16 grote verse blaadjes basilicum
    • 150 ml halfvolle melk
    • 2 grote eieren, losgeklopt
    • 3 tl olijfolie, extra vergine
    • peper en zout
    • Tomaten-sinaasappelsalade
    • 2 sinaasappelen
    • 6 pruimtomaten, in plakjes gesneden
    • 1 tl balsamicoazijn
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 30 g zwarte olijven, zonder pit, gehalveerd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Maak eerst de tomaten-sinaasappelsalade. Schil de sinaasappelen en snijd ze in schijfjes. Werk boven een kom, zodat u het sap opvangt. Schik de tomaten en de schijfjes sinaasappel, elkaar overlappend, in een diepe schaal. Voeg de azijn, knoflook en peper en zout aan het sap toe en meng. Besprenkel de salade met deze dressing. Strooi de olijven erover en zet opzij.
    2. Leg 4 van de 8 sneetjes brood op een snijplank of een werkblad. Verdeel de mozzarella gelijkmatig over de sneetjes. Bestrooi de mozzarella met de stukjes zongedroogde tomaten en schik daarop weer de blaadjes basilicum. Leg de resterende sneetjes brood erbovenop en druk ze stevig aan.
    3. Giet de melk in een diepe kom. Voeg de eieren toe en breng op smaak met peper en zout. Klop alles goed door elkaar. Leg dan de sandwiches één voor één in de kom en schep het eier-melkmengsel met een lepel over het brood, zodat het aan beide kanten gelijkmatig en goed doordrenkt is.
    4. Vet een geribbelde gietijzeren pan lichtjes in met 1½ theelepel van de olijfolie. Verhit de grillpan op een middelhoog vuur. Leg 2 sandwiches in de pan en bak ze 1-2 minuten aan elke kant, of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Draai ze met behulp van 2 spatels voorzichtig om, zodat de sneetjes goed op elkaar blijven zitten.
    5. Neem de sandwiches uit de pan en houd ze warm, terwijl u de andere 2 sandwiches bakt. Gebruik daarvoor de resterende 1½ theelepel olie. Snijd de sandwiches door en serveer ze warm, met de tomaten-sinaasappelsalade erbij.

    Pluspunten

    • Mozzarella smelt mooi en heeft een milde smaak, zodat deze sandwiches vast populair zullen zijn bij kinderen. In tegenstelling tot andere vetarme kazen is mozzarella een uitstekende bron van calcium. * • Brood wordt wel eens beschouwd als een dikmakend voedingsmiddel, maar eigenlijk zou datgene waarmee we het brood besmeren, wel eens de dikmaker kunnen zijn. Wit brood levert goede hoeveelheden voedingsvezels, B-vitaminen en calcium. * • Tomaten die in de zon zijn gerijpt, kunnen tot viermaal zoveel vitamine C bevatten als tomaten die in kassen werden gekweekt. Door ze rauw te eten, haalt u er de grootste hoeveelheid vitamine C uit.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, E, calcium * ✓✓ B1, foliumzuur, niacine, koper, selenium, zink * ✓ B2, B6, ijzer, kalium

    Variaties en tips

    • Vervang de zongedroogde tomaten door ansjovis. Laat 1 blikje ansjovis, circa 50 g, uitlekken, prak deze en besmeer er de 4 sneetjes brood mee voor u de mozzarella toevoegt. * • Voor croque-monsieurs besmeert u 4 sneetjes wit of volkoren brood met 1 theelepel grove mosterd. Bestrooi elk sneetje met 25 g geraspte gruyére en leg er een plak gerookte ham op van 20 g, zonder vet. Leg daarbovenop nog een sneetje brood en druk goed aan. Bestrijk elke sandwich met ½ theelepel extra vergine olijfolie. Gril ze 1 minuut onder een voorverwarmde grill en draai ze dan voorzichtig om. Besmeer de andere zijde met olijfolie en gril de sandwiches tot ze krokant en goudbruin zijn. Serveer warm met een salade van frisee en radicchio. Voor de salade mengt u 100 g gescheurde frisee, 100 g gescheurde radicchio en ½ komkommer, in schijfjes gesneden. Voeg een knoflookdressing toe, gemaakt van 1 eetlepel extra vergine olijfolie, 1 theelepel rode-wijnazijn, 1 theelepel vloeibare honing, 1 theelepel dijonmosterd en 1 uitgeperst knoflookteentje en breng op smaak.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren