Engelse muffins met gepocheerde eieren

    Engelse muffins met gepocheerde eieren

    6keer bewaard
    25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit gerecht ontstond in de jaren '20 van de 20e eeuw in het restaurant Delmonico in New York City onder de naam “Eggs Benedict”. Traditioneel wordt het gemaakt met ham of spek en een rijke botersaus. In dit gerecht zorgt de magere hollandaisesaus voor een contrast met de gepocheerde eieren en de parmaham.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 tl azijn
    • 4 eieren
    • 4 engelse muffins, gehalveerd
    • 4 plakjes parmaham, circa 50 g in totaal, zonder vet
    • peper en zout
    • Hollandaisesaus met yoghurt en bieslook
    • 2 eierdooiers
    • 1 tl dijonmosterd
    • 150 ml Griekse yoghurt
    • 1 el vers bieslook, fijngesneden
    • Om te garneren
    • paprikapoeder
    • 1 el vers bieslook, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Klaar in:25min 

    1. Maak eerst de hollandaisesaus. Klop daarvoor de eierdooiers, mosterd en yoghurt door elkaar in een vuurvaste kom of in een bain-mariepan. Zet de kom op een pan met kokend water en laat de saus 12-15 minuten al roerend koken, tot de saus dik is. De saus zal aanvankelijk een beetje dunner worden en daarna pas gaan indikken. Voeg het bieslook toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en houd de saus warm boven de pan met heet water.
    2. Vul een pan voor de helft met water. Breng aan de kook en voeg dan de azijn toe. Temper het vuur, zodat het water net kookt en breek de eieren dan voorzichtig één voor één in het water. Pocheer ze 3-4 minuten en schep tegen het einde van de kooktijd een beetje heet water over de eierdooiers.
    3. Verwarm ondertussen de grill voor. Rooster de muffinhelften lichtjes gedurende 1 minuut aan beide kanten. Leg op 4 voorverwarmde borden telkens een halve muffin en leg daar bovenop steeds een plakje parmaham dat een beetje is verfrommeld.
    4. Schep met een schuimspaan de gepocheerde eieren één voor één uit de pan. Leg ze op keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken, en verwijder eventuele lelijke randen van het eiwit met een schaar. Leg bovenop elke muffin met ham een ei.
    5. Schep de warme hollandaisesaus over de eieren en bestrooi elke portie met een snufje paprikapoeder en bieslook. Serveer onmiddellijk met de resterende warme halve muffins.

    Pluspunten

    • Alle vetten in eieren zitten in de eierdooier. Het gaat om circa 6 g per ei, die vooral uit onverzadigde vetten bestaat. * • Parmaham is de bekendste Italiaanse “prosciutto”. Het is een goed en mager alternatief voor spek, vooral als al het zichtbare vet is verwijderd, zoals dat hier het geval is. * • Bieslook behoort tot dezelfde familie als uien en knoflook. Het zou de eetlust stimuleren en versterkend werken, waarschijnlijk omdat het zwavel bevat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, zink * ✓✓ A, B2, niacine, calcium, ijzer, koper * ✓ B6, E, foliumzuur, kalium, selenium

    Variaties en tips

    • Gebruik eens dunne plakjes magere, gekookte ham in plaats van parmaham. * • Vervang het bieslook in de hollandaisesaus door 1 eetlepel fijngehakte verse dragon of 30 g fijngesneden waterkers. Garneer met takjes dragon of waterkers. * • Voor eiercrostini roostert u 8 sneetjes ciabattabrood onder een voorverwarmde grill tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Wrijf een gehalveerd knoflookteentje over het brood. Snijd 3 tomaten in plakjes en schik ze boven op de toasts. Leg op 4 borden telkens 2 toasts. Maak de hollandaisesaus zoals in het hoofdrecept, maar voeg in het begin een plukje saffraandraden of -poeder toe en laat het bieslook weg. Houd de saus warm. Verhit 15 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en sauteer 225 g schoongemaakte, gemengde wilde paddestoelen, in schijfjes gesneden als het grote exemplaren zijn, 3-4 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg 1 eetlepel fijngesneden vers bieslook toe. Schep dit over de tomaten en garneer de tomaten met een gepocheerd ei. Giet de hollandaisesaus erover en serveer meteen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren