Pannenkoeken met camembert en broccoli

    Pannenkoeken met camembert en broccoli

    3keer bewaard
    1uur10min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Dunne pannenkoekjes rond een smakelijke vulling zijn een heerlijk hoofdgerecht. Het voordeel is dat u de pannenkoeken, de vulling en de tomatensaus allemaal van tevoren kunt bereiden en achteraf kunt afbakken. Serveer met knapperig meergranenbrood of gekookte krielaardappelen om de hoeveelheid koolhydraten te verhogen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g bloem
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 250 ml halfvolle melk
    • 4 tl zonnebloemolie
    • 15 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • takjes verse peterselie om te garneren
    • Tomatensaus
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 knoflookteentje, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • snufje suiker
    • 2 el verse peterselie, fijngehakt
    • Vulling van camembert en broccoli
    • 250 g broccoli, in roosjes gebroken
    • 150 g camembert, in blokjes gesneden
    • 4 el kwark
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Maak eerst de pannenkoeken. Zeef de bloem in een kom, doe de eieren en een snufje zout erbij en voeg langzaam de melk toe, zodat een smeuïg beslag ontstaat.
    2. Vet een koekenpan van 18 cm met een antiaanbaklaag in met een beetje van de olie. Verhit de pan en voeg circa een achtste van het beslag toe. Draai met de pan, zodat het beslag de bodem gelijkmatig bedekt. Laat circa 45 seconden bakken, of tot de pannenkoek stevig is en de onderkant lichtbruin. Maak de randen van de pannenkoek met een spatel los, draai hem voorzichtig om en bak ook de andere kant 30 seconden. Leg op een bord.
    3. Gebruik de rest van het beslag om nog 7 pannenkoeken te maken. Vet de pan indien nodig opnieuw in met olie. Leg de pannenkoeken op elkaar op het bord en leg telkens tussen twee pannenkoeken een stuk bakpapier.
    4. Maak de tomatensaus. Doe daarvoor de ui, knoflook en tomaten met hun sap in een steelpan en voeg de suiker en peper en zout naar wens toe. Laat 10-15 minuten sudderen terwijl u af en toe roert, tot de saus een beetje dikker wordt.
    5. Maak ondertussen de vulling. Kook de broccoliroosjes 4-5 minuten in kokend water, of tot ze zacht zijn. Laat de roosjes uitlekken. Doe ze in een kom en voeg de camembert, kwark en peper en zout naar smaak toe. Meng langzaam.
    6. Neem de tomatensaus van het vuur als die klaar is en pureer de saus met een staafmixer. U kunt de saus ook 1-2 minuten laten afkoelen en vervolgens in een keukenmachine pureren. Voeg de fijngehakte peterselie toe en roer.
    7. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de vulling over de pannenkoeken, rol deze op en leg ze naast elkaar in een vuurvaste schotel. Giet de tomatensaus erover, zodat de pannenkoeken gelijkmatig zijn bedekt en bestrooi met parmezaanse kaas. Laat 25 minuten bakken of tot de saus kookt en de pannenkoeken goudbruin zijn. Garneer met takjes peterselie en serveer.

    Variaties en tips

    • U kunt het pannenkoekenbeslag in een keukenmachine maken. Doe alle ingrediënten in de machine en mix tot een smeuïg beslag ontstaat. * • Maak tweemaal zoveel beslag en bak 16 pannenkoeken. Vries de helft van de pannenkoeken in voor later gebruik. Ze zijn na circa 2 uur op kamertemperatuur ontdooid. * • Voor pannenkoeken met camembert en ratatouille maakt u ratatouille (zie stap 1, bladzijde 120). Voeg de camembert toe en vul de pannenkoeken. Werk af zoals in het hoofdrecept. * • Voor pannenkoeken met parmaham en broccoli kookt u de broccoli, zoals in het hoofdrecept, en mengt die met 100 g kwark. Verwijder het vet van 4 dunne plakjes parmaham, circa 50 g in totaal, en snijd elk plakje door. Leg op elke pannenkoek een stukje ham, voeg het broccolimengsel toe en rol op. Schik de pannenkoeken in een vuurvaste schaal en bedek met een witte saus. Maak de saus door 1½ eetlepel maïzena te mengen met een beetje halfvolle melk. Breng dan nog 300 ml melk aan de kook. Voeg het maïzenamengsel toe, zet de pan opnieuw op het vuur en verhit langzaam en al roerend tot de saus dik is. Laat 2 minuten zachtjes koken. Voeg 1 theelepel dijonmosterd en peper en zout naar wens toe. Giet het mengsel over de pannenkoeken en bestrooi met 50 g geraspte goudse of andere smakelijke kaas. Bak zoals in het hoofdrecept.

    Pluspunten

    • Camembert en brie zijn gelijksoortige kazen, ze hebben allebei een witte korst en een zachte, vettige structuur. Camembert is wel kleiner en bevat minder vetten. * • Broccoli bevat ziektebestrijdende bio- actieve stoffen, waaronder indolen die bescherming kunnen bieden tegen borstkanker. Indolen lijken de werking van oestrogenen die tumorgroei veroorzaken, tegen te gaan. * • Kwark is een magere kaassoort die weinig vetten en natrium bevat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C, calcium * ✓✓ B2, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓ A, B1, B6, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren