Perzische amandelpudding

    Perzische amandelpudding

    1keer bewaard
    30min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Deze mooie blanke pudding, op smaak gebracht met amandelen, wordt vervolmaakt door de exotische smaken en kleuren van de vruchtensalade. Het fruit levert natuurlijke suikers en u hoeft dus niet veel suiker toe te voegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 ml halfvolle melk
    • 2 tl gelatinepoeder
    • 2 el fijne suiker
    • 1 tl amandelextract
    • Vruchtensalade
    • 3 sinaasappels
    • 3 el fijne suiker
    • 2 kardemompeulen, lichtjes geplet
    • 1 el citroensap
    • 1 el oranjebloesemwater, of meer naar wens
    • 2 bananen
    • ½ granaatappel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Giet 150 ml van de melk in een steelpan. Strooi er de gelatine in en laat 5 minuten opzwellen.
    2. Roer de suiker erdoor en zet de pan op een laag vuur. Houd de vloeistof al roerend tegen de kook aan, tot de suiker en de gelatine zijn opgelost. Haal de pan dan van het vuur en voeg er de rest van de melk en het amandelextract door. Meng alles goed. Giet het mengsel in 4 decoratieve vormpjes van 175 ml. Dek de vormpjes af en laat ze enkele uren afkoelen, of tot de gelei uiteindelijk volledig is opgesteven.
    3. Schil intussen 1 sinaasappel en snijd de schil in dunne reepjes. Knijp het sap uit de sinaasappel in een steelpan en doe er de schil, de suiker, de kardemompeulen en 150 ml water bij. Warm al roerend zachtjes op, tot de suiker is opgelost, en breng dan aan de kook. Laat 5-10 minuten koken, of tot de vloeistof is ingedikt. Haal de pan van het vuur en roer er het citroensap en het oranjebloesemwater door. Laat afkoelen.
    4. Schil de overige 2 sinaasappels, verwijder de witte kern en de velletjes en snijd ze in schijfjes. Schil de bananen en snijd ze in schijfjes. Haal de zaden uit de granaatappel. Meng het fruit in een kom en giet er de siroop bij.
    5. Draai de vormpjes op aparte borden om, schep er de vruchtensalade naast en serveer onmiddellijk.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ calcium * ✓ B12, kalium

    Variaties en tips

    • Voor een bananen-amandelpudding maakt u 3 rijpe bananen fijn met een vork, of pureert u ze met een handmixer. Meng de puree met de melk, de suiker, ½ tl vanille-extract en ½ tl amandelextract. Laat 2 zakjes gelatinepoeder weken in 2 el koud water. Verhit het bananenmengsel al roerend tot het bijna kookt, haal de pan dan van het vuur en roer er de gelatine door tot die is opgelost. Giet in een decoratieve vorm van 1 liter inhoud en laat afkoelen tot het is opgesteven. * • Voor een pudding van bessen en rode wijn gebruikt u 350 ml cranberrysap en 150 ml fruitige rode wijn. Pureer 250 g gemengde bramen en bosbessen en wrijf ze door een zeef om de pitten te verwijderen. Meng de puree met het cranberrysap en de wijn. Los 2 el fijne suiker en 2 zakjes gelatinepoeder op zoals hierboven beschreven. U kunt eventueel een snufje gemalen piment aan het mengsel toevoegen.

    Pluspunten

    • Pudding op basis van melk was al populair in de Victoriaanse tijd en maakte destijds vooral deel uit van de kindermaaltijd. Veel kinderjuffrouwen wisten toen blijkbaar al dat de calcium in de melk belangrijk was voor opgroeiende kinderen om sterke botten te krijgen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren