Provençaalse tian met snijbiet

    Provençaalse tian met snijbiet

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    In dit kleurrijke, vitaminerijke gerecht worden rijst en snijbiet in lagen afgewisseld met plakjes tomaat en gebakken met gruyére in een “tian”. De naam van het gerecht, “tian”, is het Franse woord voor de aardewerken schaal, waarin dit mengsel van groenten, rijst en eieren traditioneel in de Provence wordt bereid.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g langkorrelrijst
    • 400 g snijbiet
    • 100 gruyére, geraspt
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • 350 g tomaten, in plakjes gesneden
    • 3 eieren, losgeklopt
    • 200 ml halfvolle melk
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de rijst gedurende 10-15 minuten in kokend water tot hij gaar is, of volg de instructies op de verpakking. Laat goed uitlekken.
    2. Haal de stengels van de snijbiet en snijd ze fijn. Snijd de bladeren in reepjes van 2 cm. Doe de stengels in een grote pan met kokend water en laat 2 minuten koken. Voeg de bladeren van de snijbiet toe en laat nog 1-2 minuten koken. Laat uitlekken in een vergiet en spoel ze dan onder koud stromend water af. Druk het teveel aan vloeistof eruit.
    3. Meng de snijbiet en de rijst. Voeg dan circa de helft van de geraspte gruyére en de tijm toe en breng op smaak met peper en zout.
    4. Vet een tian (aardewerken schotel) of een diepe vuurvaste schaal met een inhoud van 2 liter, lichtjes in. Schep de helft van het rijstmengsel erin en spreid het gelijkmatig uit. Leg de helft van de schijfjes tomaat erop en schep daarop de rest van het rijstmengsel.
    5. Klop de eieren en de melk in een maatbeker door elkaar. Giet dit mengsel gelijkmatig over het rijstmengsel. Schik de rest van de schijfjes tomaat erover en bestrooi met de rest van de gruyére. Laat circa 45 minuten bakken, of tot het mengsel stevig en bovenop bruin wordt. Serveer heet.

    Pluspunten

    • Groene bladgroenten, zoals snijbiet, zijn een goede bron van vitamine C, E, K en foliumzuur, en van mineralen zoals calcium. • Rijst is een vetarme bron van zetmeelrijke koolhydraten, ideaal voor een gezonde voeding. Het is ook glutenvrij en daarom geschikt voor mensen die lijden aan coeliakie.

    Variaties en tips

    Gebruik jonge bladspinazie in plaats van snijbiet. U hoeft de stengels en de bladeren niet te scheiden en de kooktijd is 2-3 minuten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, foliumzuur, calcium * ✓✓ niacine, zink * ✓ B1, B2, B6, ijzer, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren