Schuimomelet met appel en bramen

    Schuimomelet met appel en bramen

    3keer bewaard
    23min


    Maak dit als eerste!

    Deze luchtige, zoete omelet zou u net voor het serveren moeten bakken, maar u kunt de omelet een uur van tevoren tot en met stap 2 voorbereiden. Het is een eenvoudig, maar lekker nagerecht voor de late zomer en vroege herfst.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 2 appels, bijvoorbeeld Cox
    • 50 g bramen
    • ½ tl gemalen piment
    • 1½ el poedersuiker
    • 2 eieren, gescheiden
    • fijngeraspte schil van ½ sinaasappel
    • ½ tl vanille-essence
    • 15 g boter
    • 1 tl rietsuiker
    • 2 el Griekse yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 8min  ›  Klaar in:23min 

    1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in schijfjes. Doe ze in een kleine pan en voeg de bramen, het piment en 1 eetlepel van de poedersuiker toe. Dek af en verhit 2-3 minuten, tot de sappen vrijkomen en de suiker is opgelost. Schud af en toe met de pan. Haal de appels van het vuur en houd ze warm.
    2. Doe de eierdooiers, de resterende ½ eetlepel poedersuiker, sinaasappelschil en vanille-essence in een kom en klop tot het mengsel smeuïg en dik is.
    3. Klop de eiwitten in een aparte, schone kom stijf. Klop het eiwit met behulp van een grote metalen lepel door het eierdooiermengsel.
    4. Verwarm de grill voor. Laat de boter smelten in een koekenpan met een diameter van 20 cm en een vuurvast handvat. Voeg het eiermengsel toe en spreid het uit. Laat 2-3 minuten bakken, of tot de omelet stevig is en onderaan goudbruin.
    5. Zet de pan onder de grill en laat de omelet nog 1-2 minuten bakken, of tot de omelet dikker wordt en bovenop stevig is. Haal de pan onder de grill vandaan en verhoog de temperatuur van de grill.
    6. Schep het vruchtenmengsel op de omelet en vouw de omelet dan dubbel. Bestrooi met de rietsuiker en zet de omelet nog circa 30 seconden onder de grill, of tot de suiker karameliseert. Snijd de omelet doormidden en serveer meteen, met de yoghurt erbij.

    Pluspunten

    • Bramen en andere blauwe of paarse vruchten danken hun kleur aan flavonoïden, krachtige antioxidanten die bescherming bieden tegen coronaire hartziekten. * • Door handappels te gebruiken in plaats van moesappels hoeft u de appels slechts kort te laten koken, zodat ze beter hun vorm en structuur behouden, maar ook meer van hun voedingswaarde. * • Het natriumgehalte van boter bedraagt slechts 11 mg per 100 g. Gezouten boter bevat maar liefst 750 mg natrium per 100 g.

    Variaties en tips

    • Voor een zoete omelet met kersen vervangt u de appels en de bramen door 150 g rode kersen zonder pitten. Pocheer ze met 1 eetlepel poedersuiker en een steranijs of een laurierblaadje tot de sappen vrijkomen. Maak de omelet zoals in het hoofdrecept, maar vervang het vanille-extract door amandelextract. * • Maak een schuimomelet met gekarameliseerde appel. Laat 15 g ongezouten boter smelten, voeg 2 appels, in schijfjes, toe en bestrooi met 15 g lichte basterdsuiker. Sauteer al roerend 4-5 minuten tot de appel zacht en gekarameliseerd is. Bestrooi met de geraspte schil van 1 citroen en vul hiermee de omelet van het hoofdrecept.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A * ✓ B2, C, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren