Schwarzwälder cake

    Schwarzwälder cake

    22keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze lichte cake levert vrijwel geen vet. Hij wordt gemaakt van stijfgeklopte eiwitten vermengd met bloem, suiker en cacaopoeder. Het cacaopoeder geeft een heerlijke chocoladesmaak en bevat nauwelijks vet.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 50 g bloem
    • 5 el cacaopoeder
    • 100 g fijne suiker
    • snufje zout
    • 5 grote eiwitten
    • 1 tl vanille-extract
    • 350 g zoete kersen, ontpit en gehalveerd
    • 1 el poedersuiker
    • Om te serveren (desgewenst)
    • 3 el kwark
    • 1 el kersengelei
    • 1-2 el kirsch of rum (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasovenstand 4). Bedek de bodem van een diepe, ronde cakevorm met een diameter van 23 cm met vetvrij papier.
    2. Zeef de bloem met het cacaopoeder en de helft van de suiker en het zout in een kom.
    3. Klop in een andere grote kom, die echt schoon en vetvrij is, de eiwitten tot ze bijna stijf zijn. Voeg er dan de rest van de suiker lepel voor lepel aan toe, samen met het vanille-extract, en blijf stevig kloppen tot de eiwitten glanzen en goed stijf zijn.
    4. Strooi het mengsel van de bloem en het cacaopoeder over de eiwitten en spatel het er dan voorzichtig door; zorg er daarbij wel voor dat de eiwitten goed stijf blijven. Schep het mengsel vervolgens in de bakvorm en strijk het oppervlak glad. Verdeel ten slotte de kersen gelijkmatig over het luchtige deeg.
    5. Bak 20-25 minuten, of tot de cake gerezen en stevig is, maar bovenop nog vochtig (als u er in het midden met een breipen in prikt moet die er schoon uitkomen). Haal de cake dan uit de oven en laat hem afkoelen.
    6. Bestrooi de cake voor het serveren met de poedersuiker. Wilt u er de kwark bij serveren, meng die dan met de kersengelei en voeg er desgewenst wat kirsch of rum aan toe. Schep de kwark naast de taart op het bordje.

    Bevat per portie (alleen de cake)

    ✓✓ koper * ✓ ijzer

    Variaties en tips

    • Als het niet het juiste seizoen is voor verse kersen, dan kunt u ook een blik of pot ontpitte kersen gebruiken. Laat ze goed uitlekken. * • In plaats van kersen kunt u ook een combinatie van rode, zachte vruchten gebruiken, zoals frambozen of kleine aardbeien, of een combinatie van bosvruchten. * • Voor een vanillecake vervangt u het cacaopoeder. Gebruik amandelextract in plaats van vanille-extract voor amandelsmaak in plaats van vanillesmaak.

    Pluspunten

    • Eiwitten leveren eiwit (9 g per 100 g), maar bevatten in tegenstelling tot eierdooiers geen vetten of cholesterol. * • Cacaopoeder bevat minder vet dan pure of melkchocolade, en vijfmaal zoveel ijzer. Dit ijzer wordt niet zo goed geabsorbeerd als het ijzer in vlees, maar de vitamine C in de kersen bevordert wel de opname ervan door het lichaam.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren