Volkorenbrood met pompoen

    Volkorenbrood met pompoen

    10keer bewaard
    1uur40min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Dit huiselijke volkorenbrood met een vleugje honing is niet alleen heel gezond maar ook superlekker. Anders dan gewone witte bloem bevat volkorenmeel tarwekiemen en -zemelen, die veel voedingsvezels en vitamine E leveren.

    Ingrediënten
    Porties: 24 

    • 400 g volkorenmeel
    • 330 g bloem (+ beetje extra)
    • 2 eetl. gedroogde gist
    • 1½ dl magere melk
    • 1¼ dl water
    • 1¼ dl honing
    • 2 theel. zout
    • 2 grote eieren, losgeroerd
    • 350 g pompoenpuree
    • 2 eetl. olijfolie (+ beetje extra)
    • 2 bosjes bosuitjes, in stukjes gesneden
    • 2 eetl. fijngesneden rozemarijn
    • 120 g gepelde zonnebloempitten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Vermeng in een grote kom het volkorenmeel met de bloem. Doe 300 g van dit meelmengsel over in een andere grote kom en roer er de gist door.
    2. Verwarm in een pannetje de melk met het water en de honing tot deze lauwwarm is (40 tot 45°C). Roer dit door het meel-gistmengel. Voeg het zout en de eieren toe. Mix 30 sec. met een mixer op lage snelheid, waarbij u voortdurend de wand van de kom afschraapt. Mix nog 3 min. op hoge snelheid.
    3. Voeg de rest van het meelmengsel, de pompoen, 2 eetl. olie, bosuitjes, rozemarijn en zonnebloempitten toe. Mix alles goed door elkaar tot een deeg.
    4. Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het 6 tot 8 min. door, tot het glad en elastisch is. Voeg hierbij zo nodig nog wat bloem toe. Vorm een bal van het deeg en wentel deze rond in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom losjes af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats in circa 1 uur uitrijzen tot het dubbele volume.
    5. Sla het deeg terug. Leg het op een licht met olie ingevet oppervlak en laat het nog 10 min. rusten.
    6. Vet 2 broodvormen van 22 × 12 cm licht in met olie. Vorm van beide stukken deeg twee broden en leg ze in de bakvormen. Laat ze losjes afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in circa 50 min. narijzen tot hun dubbele volume.
    7. Verwarm de oven voor op 190°C.
    8. Bak de broden circa 30 min. tot ze gaar zijn en hol klinken als u tegen de korst tikt. Stort ze op een rooster en laat ze afkoelen.

    Pompoenpuree

    Je kunt pompoenpuree in blik vaak bij delicatessewinkels kopen, of gewoon zelf vers maken met dit recept!

    HANDIGE HINT

    Brood van volkorenmeel heeft een krachtiger smaak dan brood van witte bloem. Voor brood van gistdeeg kunt u allerlei soorten meel gebruiken, maar het beste is meel dat speciaal geschikt is om brood mee te bakken: dit staat dan op de verpakking vermeld. Meel voor brood heeft een relatief hoog eiwitgehalte (12 tot 14%); het eiwitgehalte staat meestal op de verpakking aangegeven. * U kunt bloem en meel in een goed afsluitbare trommel 6 maanden bewaren bij kamertemperatuur. Volkorenmeel bevat wat meer vet en kan dus sneller ranzig worden; u kunt het daarom het beste in de koelkast bewaren. In de diepvries kunt u het een jaar bewaren. Neem gekoelde ingrediënten ruim van tevoren uit de koelkast of diepvries en laat ze voor gebruik in brood of gebak op temperatuur komen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren