Zoet wortel-courgettebrood met sinaasappelglazuur

    Zoet wortel-courgettebrood met sinaasappelglazuur

    17keer bewaard
    1uur15min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Dit zoete brood is heerlijk bij de thee, en bovendien gezond: de groenten leveren vitamine A, B en C, de walnoten omega-3-vetten en de tarwezemelen in het volkorenmeel voedingsvezels.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 1¾ dl + 1 theel. plantaardige olie
    • 140 g bloem
    • 60 g volkorenmeel
    • 1¼ theel. zuiveringszout (dubbelkoolzure soda)
    • 1 theel. bakpoeder
    • ½ theel. zout
    • 1 theel. gemalen kaneel
    • ¼ theel. geraspte nootmuskaat
    • 280 g suiker
    • 3 grote eieren
    • 1 theel. vanille-extract
    • 225 g geraspte wortelen, drooggedept
    • 225 g geraspte courgette, drooggedept
    • 60 g walnoten, fijngehakt (indien gewenst)
    • 50 g poedersuiker
    • 1¼ theel. sinaasappelraspsel
    • 1½ eetl. sinaasappelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm van 22 cm lang licht in met 1 theel. olie. Bestuif hem licht met bloem.
    2. Roer bloem, meel, zuiveringszout, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat door elkaar.
    3. Roer in een grote kom de suiker, 1¾ dl olie, eieren en het vanille-extract door elkaar. Schep er de geraspte wortelen en courgette door. Schep er snel het bloemmengsel door. Schep er eventueel de walnoten door. Schep het beslag in de vorm.
    4. Bak het brood 55 tot 60 min., tot een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Laat het in de vorm 10 min. afkoelen op een rooster. Neem het uit de vorm en laat het verder afkoelen op het rooster.
    5. Roer de poedersuiker, het sinaasappelraspsel en -sap door elkaar. Voeg zo nodig nog 1 of 2 theel. sinaasappelsap toe. Schenk de helft van het glazuur over het afgekoelde brood en laat dit stollen. Schenk de rest van het glazuur over het brood.

    Goede combinatie

    Dit soort vruchtenbroden zijn heel geschikt om als cadeautje mee te brengen als u ergens te eten bent gevraagd. In Engeland serveert men ze vaak bij de thee, maar ze zijn ook erg lekker als verrassing voor in de lunchtrommel.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    van
    1

    Vandaag 3 augustus deze cake gemaakt. Alleen met courgette, want daar hebben we er veel van! Ook een paar flinke scheppen cacao toegevoegd, geen volkorenmeel gebruikt, alleen bloem. I.p.v. noten heb ik er zonnebloempitjes in gedaan. I.p.v. Nootmuskaat heb ik koekkruiden gebruikt, wel ook kaneel. O ja, ook heb ik er ongeveer 50 gram kokos in gedaan. Heerlijk is de cake! Prima gelukt! Een uur in de elektrische oven. Een aanrader hoor! Echt een gemakkelijk recept. Ik heb alles gewoon met lepels door elkaar geroerd dus zonder mixer. - 03 aug 2013

    van
    0

    Ik vind het een heel leuk recept, maar te veel suiker naar mijn smaak. Dus ik heb twee bananen geprakt en twee flinke eetlepels eigen honing er door gedaan ipv de suiker. Heerlijk recept - 11 sep 2016

    Lautje
    van
    0

    Ik vond het recept heerlijk, ik heb echter geen walnoten maar amandelen genomen en de sinaasappel weggelaten en cranberries toegevoegd , voor de suiker heb ik stevia genomen . - 15 okt 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren