Engelse vruchtenpudding

    Engelse vruchtenpudding

    2keer bewaard
    10uur20min


    Maak dit als eerste!

    Een traditioneel Engels nagerecht, simpel en volmaakt als een mooie zomerdag. Vooral de perziken en nectarines maken het geheel speciaal. Met deze pudding krijgt u een grote portie vers fruit binnen, dat niet wordt gekookt of bewerkt, en daarom nog alle voedingsstoffen bevat.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 600 g gemengde zomervruchten (frambozen, bosbessen, rode aalbessen, aardbeienschijfjes)
    • 2 rijpe perziken of nectarines, ontpit en in blokjes gesneden
    • 3 el suiker, of naar smaak
    • 150 ml cranberrysap
    • 8 dunne sneetjes wittebrood, circa 200 g in totaal, bij voorkeur 1-2 dagen oud
    • Om te serveren (desgewenst)
    • halfvette crème fraîche

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 8uur in de koelkast  ›  Klaar in:10uur20min 

    1. Plet de verschillende soorten fruit afzonderlijk, zodat alle velletjes stuk zijn en u een echte moes hebt. Doe dan al het fruit in een grote kom, samen met de suiker en het cranberrysap, en roer goed. Laat het 2 uur staan om de smaken goed op elkaar in te laten werken.
    2. Snijd de korsten van het brood en snijd de sneetjes in reepjes of driehoekjes. Bedek de bodem en de zijkanten van een puddingvorm van 1 liter met de stukken brood, maar houd er nog voldoende apart om de bovenkant mee te bedekken. Vul de gaatjes op met kleine stukjes brood.
    3. Schep 3-4 eetlepels sap uit de kom met het gemengde fruit en giet dan de rest van het vruchtenmengsel in de vorm. Leg er de rest van het brood op. Dek af met een bord dat net in de vorm past, zodat het op het brood drukt, en zet er dan iets zwaars op, bijvoorbeeld een conservenblik. Zet de vorm in de koelkast en laat 8 uur of een nacht koelen.
    4. Stort de pudding voor het serveren op een bord. Giet het bewaarde vruchtensap op de stukken brood die nog geen kleur hebben. Serveer desgewenst met crème fraîche.

    Bevat per portie (zonder crème fraîche)

    ✓✓✓ C * ✓ foliumzuur, niacine

    Variaties en tips

    • Gebruik luxe brood, zoals briochebrood, in plaats van wittebrood. * • Wilt u een herfstachtige vruchtenpudding? Vervang het wittebrood dan door krentenbrood en de zomervruchten en perziken door 2 grote in blokjes gesneden appels, 2 in blokjes gesneden peren, 30 g sultanarozijnen, 30 g gedroogde cranberry's en 50 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden. Doe de vruchten in een steelpan met 300 ml appelsap en ½ tl gemalen kaneel. Breng aan de kook en laat 5-7 minuten zachtjes pocheren, of tot de appels zacht zijn. Schep dit mengsel in de met brood bedekte vorm en volg stap 3. Serveer desgewenst met stukjes sharonfruit en/of bestrooi met granaatappelzaden.

    Pluspunten

    • Frambozen, rode aalbessen en aardbeien zijn uitstekende bronnen van vitamine C (bosbessen zijn een goede bron). Deze vitamine is niet alleen een antioxidant die een belangrijke rol speelt in het voorkomen van hartziekten, maar is ook essentieel voor wondgenezing en weerstand tegen infecties. * • Met weinig vet en veel koolhydraten en vezels is dit een echt ‘hart’-vriendelijk dessert te noemen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren