Roti Prata

    Roti Prata

    6keer bewaard
    2uur35min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Een traditioneel en zeer bekend gerecht uit Maleisie en Singapore is Roti prata. In Maleisie wordt het meestal Roti Canai genoemd. Je kunt het zien als de Aziatische versie van de pannekoek, zacht maar toch knapperig, altijd gegeten met een heerlijke curry of soms met een dip van suiker. Aangezien je het meestal met een curry met kip eet, is het te kenmerken als een hoofdgerecht, het is ook een vullende maaltijd.

    FlavoursOfSingapore Noord-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1kg witte patent bloem
    • 1 ei, op kamertemperatuur
    • 300ml zonnebloemolie
    • 450ml water
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:2uur35min 

    1. Ik gebruik mijn keukenmachine voor het maken van het deeg, dat werkt snel en goed. Met de hand is ook mogelijk, maar kost je wat meer tijd en energie…
    2. Doe de bloem, het ei, zout en de suiker in een kom. Meng goed en giet er langzaam, beetje bij beetje de helft van jet olie in (150ml). Kneed en mix goed. Voeg dan geleidelijk de rest van de olie toe, blijf kneden, dan langzaamaan 200 ml water. Nu zal het deeg plakkerig gaan worden, dus blijf goed kneden en voeg langzaam de rest van het water, 250ml, toe. Wanneer je de keukenmachine gebruikt , laat het deeg zeker 5 minuten rustig, op niet te hoge snelheid kneden, tot het een mooie ronde vorm en stevig deeg vormt. Test de elasticiteit, door het voorzichtig uit elkaar te trekken. Het deeg moet stevig, luchtig, elastisch en niet plakkerig zijn. Indien nodig, laat de machine nog 1 minuut kneden, indien met de hand, tot je het gewenste resultaat hebt.
    3. Wanneer je deeg goed is, maak er kleine ronde ballen van, ongeveer de grootte van een kleine appel. Uit 1 kg bloem moet je ongeveer 8 ballen kunnen maken.
    4. Leg de deegballen op een plaat / vorm, doe er een beetje olie over, dan folie erover en laten rusten voor 2 uren.
    5. Na 2 uren de folie eraf halen. Zorg dat je een ruime, schone ruimte op je keuken aanrecht hebt, waar je aan kunt werken.
    6. Dan olie op de palm van je hand en druk het langzaam plat en naar de zijkanten, alle kanten, tot je een mooie, vierkante vorm hebt, niet te dik en niet te dun (je kunt er net doorheen kijken als het ware). Dan de 2 uiteinden van de bovenkant dubelvouwen naar de 2 uiteinden van de onderkant. Je hebt dan als het goed is een mooie rechthoekige of zelfs vierkante prata. (wanneer je roti prata telur, met ei dus, wilt, doe dan voor je de prata dubbelvouwt, het gebroken ei erin en vouw dubbel).
    7. Doe een platte (koeke)pan op het vuur, 3 eetlepels olie in de pan en op midden hoog vuur. Wanneer de pan heet is, doe dan voorzichtig je prata in de pan en bak hem goudbruin aan beide kanten. Wanneer de pan te droog wordt, beetje olie erbij.
    8. Dan is je Prata klaar om te worden gegeten! Doe er een heerlijke curry bij, waarvan ik je recept leer in mijn workshop, of anders een suiker mix.
    9. Selamat makan! Rosie G, www.flavoursofsingapore.nl

    Prata kneden

    De echte ‘mamaks’ gooien het deeg in de lucht en draaien het rond, net als de echte pizzaiola, de pizza bakker, maar maak je geen zorgen, je hoeft geen volleerde mamak te zijn, om de prata te kunnen maken. Doe een beetje zonnebloemolie op de palm van je hand, pak het deegballetje en duw het met de palm van je hand rustig naar de zijkanten, zo steeds grotere rondes maken, tot je je gewenste grootte van cirkelvormige prata hebt. Gebruik voldoende olie, anders plakt de prata aan je keukentafel!

    Bekijk dit op mijn blog

    Flavours of Singapore, Rosie G

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren