Budin (Puerto Ricaanse broodpudding)

    Budin (Puerto Ricaanse broodpudding)

    1keer bewaard
    1uur45min


    34 personen hebben dit gemaakt

    Budin is een traditionele Puertoricaanse broodpudding, die koud geserveerd wordt. Wanneer je de pudding uit de vorm haalt vormt er een heerlijke karamelsaus - net als bij crème caramel. Geniet ervan!

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 250 ml water
    • 2 (7 cm) kaneelstokjes
    • 15 hele kruidnagels
    • 1 theelepel anijs zaad
    • 2 eetlepels water
    • 100 gr basterdsuiker
    • 1 (500 gr) brood van een dag oud
    • 1 liter koffiemelk
    • 4 eieren
    • 300 gr basterdsuiker
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 3/4 theelepel zout
    • 50 gr boter, gesmolten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Breng 250 ml water aan de kook in een kleine pan op hoog vuur. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel en anijs zaden toe. Dek af, en zet opzij gedurende 15 minuten om te laten trekken.
    2. Ondertussen, combineer je 2 eetlepels water met 100 g suiker in een steelpan op middelhoog vuur. Roer af en toe totdat de suiker volledig is opgelost, maar stop met roeren zodra het mengsel aan de kook komt. Blijf dicht bij de kookplaat om de kleur te blijven controleren, zwenk de pan zachtjes om de karamel te verdelen, als de suiker donker begint te worden. Kook tot ongeveer 160 graden C, of tot de suiker licht goudbruin wordt, dan giet je het in een grote cakevorm. Zet opzij om de caramel te laten opstijven.
    3. De oven voorverwarmen op 180°C/gasoven stand 4.
    4. Verwijder de korsten van het brood, scheur het brood in blokjes en doe ze in een grote mengkom. Zeef de kruidenmelange door een fijne zeef om de kruiden te verwijderen. Voeg het vocht toe aan het brood samen met de koffiemelk. Roer om alles gelijkmatig te bevochtigen en zet opzij gedurende 10 minuten. Klop de eieren in een grote mengkom, samen met 300 g suiker, vanille-extract, zout en gesmolten boter. Roer het bevochtigde broodmengsel erbij totdat het gelijkmatig gemengd is. Schenk het mengsel in de cakevorm bovenop de karamel.
    5. Bekleed een braadslee met een vochtige theedoek. Plaats het bakblik op de theedoek en plaats de braadslee op het ovenrek. Vul braadslee met kokend water tot halverwege de zijkanten van het bakblik.
    6. Bak in de voorverwarmde oven tot een prikker die je er in het midden insteekt er schoon uitkomt, gedurende ongeveer 1 uur en 15 minuten. Koel het blik gedurende ongeveer een uur af, laat dan in de koelkast verder afkoelen, gedurende nog eens 2 uur. Als het klaar is, keer je de Budin op een serveerschaal. De karamel zal tot een siroop geworden zijn en zal de Budin als een saus bedekken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren