Gebraden eend met appel, rum en rozijnen vulling

    Gebraden eend met appel, rum en rozijnen vulling

    3keer bewaard
    45min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een gebraden eend recept uit Lübeck, Duitsland. Je kunt dit ook gebruiken als vulling voor kalkoen of ander gevogelte voor de kerst, maar dan moet je de hoeveelheden afhankelijk van de grootte van de vogel aanpassen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 100 gr rozijnen
    • 4 eetlepels rum
    • 100 gr rozijnen
    • 3 kleine zure appels, geschild, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
    • 2 eetlepels boter
    • 200 gr wit brood, in blokjes gesneden
    • 1/4 theelepel gemalen kardemom
    • 1/4 theelepel gedroogde salie
    • zout en versgemalen peper naar smaak
    • 1 jonge eend (ongeveer 2 kg)
    • 1 eetlepel geklaarde boter
    • 250 ml witte wijn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 C / gasoven stand 6.
    2. Spoel de rozijnen onder koud water af en laat ze goed uitlekken. Week ze in de rum.
    3. Verhit 2 eetlepels boter in een ruime koekenpan en bak de blokjes brood op een matig vuur, totdat ze een gouden kleur krijgen. Voeg de kruiden, zout en peper toe. Doe alles in een kom.
    4. Kook de blokjes appel zachtjes in dezelfde pan gedurende 4 minuten, draai ze van tijd tot tijd om, totdat ze zachter beginnen te worden. Voeg ze toe aan het brood mengsel. Meng de rozijnen en rum er vervolgens door.
    5. Was de eend onder koud water en droog af met keukenpapier. Wrijf de binnenkant en de buitenkant in met zout en peper.
    6. Verhit de geklaarde boter in de pan op matig hoog vuur en bak hier de eend even in aan. Vul de eend met de vulling. Sluit de holte met keukentouw. Leg de eend in een braadslee met de borstzijde naar boven.
    7. Blus het bakvocht van de eend met water en giet dit over de eend. Dek de braadslee af en braad 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het deksel en braad de eend gedurende nog eens 45 minuten onafgedekt, giet er van tijd tot tijd zijn eigen sap over.
    8. Giet de sappen uit de braadslee en meng met de witte wijn. Kook dit gedurende een paar minuten in een steelpannetje. Breng op smaak met zout en peper.
    9. Snijd de eend en serveer met de saus.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren