Kerststol

    Kerststol

    25keer bewaard
    2uur40min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Ik heb dit recept uit de tijd dat ik hoofd bakker was van het Dorchester (hotel, Londen). Het zit vol met gedroogde vruchten en is gevuld met amandelspijs. Het is een perfecte traktatie met kerst.

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • twee theelepels bakkersgist
    • 160 ml warme melk (45 C)
    • 1 groot ei
    • 65 gr poedersuiker
    • 1 1/2 theelepel zout
    • 75 gr ongezouten boter, zacht
    • 340 gr bloem
    • 50 gr krenten
    • 50 gr rozijnen
    • 50 gr gekonfijte kersen (in vieren gesneden)
    • 175 gr in blokjes gesneden gekonfijte citrusschillen (of sukade)
    • 200 gr amandelspijs
    • 1 volle theelepel poedersuiker
    • 1/2 theelepel kaneelpoeder
    • geroosterde amandelschaafsel voor garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Los de gist op in de warme melk in een kleine kom. Laat staan totdat het schuimig is, ongeveer 10 minuten
    2. Meng in een grote kom het gistmengsel met het ei, de poedersuiker, zout, boter en 3/4 deel van de bloem; mix dit goed. Voeg in kleine beetjes het resterende bloem toe, onder voortdurend roeren.
    3. Als het deeg samenhangend is, leg het dan op een licht met bloem bestrooide ondergrond en kneed de krenten, rozijnen, gekonfijte kersen en citrusschillen door het deeg. Blijf kneden tot er een glad deeg ontstaat, ongeveer 8 minuten.
    4. Doe wat olie in een grote schaal, leg het deeg in de kom en rol om zodat de olie het deeg bestrijkt. Dek af met een vochtige doek en laat het deeg in ongeveer een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
    5. Vet een bakschaal lichtjes in. Laat de lucht uit het deeg en spreid het uit op een licht met bloem bestrooid oppervlak. Vorm van de spijs een rol en leg deze in het midden van de deegplak. Vouw het deeg eroverheen en druk de naden goed dicht.
    6. Leg het brood, met de naad naar beneden in de ingevette bakschaal. Bedek met een schone, vochtige theedoek en laat ongeveer 40 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Verwarm ondertussen een oven voor op 180 C / gasovenstand 4.
    7. Bak het brood 10 minuten in de voorverwarmde oven, verlaag dan de temperatuur naar 150 C / gasovenstand 2 en bak nog 30 tot 40 minuten, of tot het brood goudbruin is.
    8. Laat het brood afkoelen op een rooster. Bestrijk het afgekoelde brood met glaceersuiker, strooi kaneelpoeder erover en maak af met de geroosterde amandelschaafsels.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    3

    Dit recept klopt voor geen millimeter! Veel te weinig bloem voor zo'n grote hoeveelheid vocht. Veel te veel zout en veel te weinig gist en de baktemperatuur is veel te laag. Ik kon het deeg, na het gemaakt te hebben, niet eens meer redden. - 18 dec 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren