witte koolschotel

    witte koolschotel

    6keer bewaard
    1uur30min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Ovenschotel met de subtiele verfijnde smaak van witte kool en paprika gevangen in luchtige aardappelpuree.

    Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 witte kool of spitskool
    • 1/2 rode paprika
    • 1/2 gele paprika
    • 1/2 groene paprika
    • 2 uien
    • +/- 16 aardappelen ter grote van een ei
    • 2 eieren
    • 250 gram blokjes kaas (jong of tot belegen naar smaak
    • 100 gram gekookte ham
    • 2 eetl boter / magarine / vloeibare boter
    • naar smaak peper, zout en nootmuskaat
    • +/- 2 eetl. paneermeel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Schil de aardappelen en kook deze gaar met een beetje zout. Naar keuze in de magnetron of in de pan. Scheid het eiwit met de dooier en doe de dooier in de puree, voeg 1eetlepel boter toe en vervolgens de nootmuskaat en zout naar smaak toe. Stamp hem tot een fijne puree. Klop het eiwit stijf (zie tip 1) en schep deze voorzichtig door de puree
    2. Snijd de kool en dunne reepjes en blancheer deze kort in kokend water. Schil de paprika's (voorkomt maag/darmklachten) en snijd deze in reepjes. Schil de uien en snijd in reepjes
    3. Snijd de ham in blokjes.
    4. Meng de kool, paprika, uien, ham en kaas in een kom.
    5. Pak een ovenschotel en begin met een laagje puree, vervolgens het koolmengsel en afsluitend nog een laagje puree. Srooi de bovenzijde af met paneermeel.
    6. Bak de ovenschotel af in een voorverwarmde over van 180 graden celcius voor circa een halfuur.

    Tip

    Let op dat al het materiaal brandschoon en vetvrij zijn, anders word de eiwit niet stijf. Ik gebruik citroensap om het extra te ontsmetten.

    Andere ingrediënten

    Je kunt de kool vervangen door prei als variatie. Dan mogen de uien weggelaten worden.

    Serveersuggestie

    Meng het paneermeel met een oude fijngeraspte kaas voor een wat pittige korst.

    Vooraf maken

    Dit gerecht is al geheel voor te bereiden, zodat je 's avonds alleen nog maar hoeft af te bakken

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren